Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą

Postny bigos to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Jego zapach i smak wprawia nas w dobry nastrój. Co więcej, wobec klasyka polskiej kuchni gasną wszelkie rodzinne waśnie i polityczne spory. Choć potrawę tę przygotowuje się w Polsce od wielu lat, to każdy kucharz posiada swój przepis na udany i pyszny bigos. Adam Szejnfeld poseł do Parlamentu Europejskiego podzielił się na Facebooku swoją recepturą na wigilijny bigos.

Wigilijny bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Bigos to jedno z tych dań, które po wielokrotnym odgrzewaniu nie traci, a zyskuje na smaku. Żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, warto przed podgrzaniem schłodzić go w lodówce albo w okresie zimowym na balkonie. Kolejnym krokiem, który może wzbogacić winno-kwaskowaty smak i aromat bigosu, jest podlanie go czerwonym winem wytrawnym przed podgrzanie. To tyle jeśli chodzi o triki i ciekawostki związane z tajemnicą wydobycia najdoskonalszego smaku z bigosu, a teraz poznajcie przepis na wigilijny bigos prosto od posła Adama Szejnfelda.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 5 dkg suszonych borowików
  • duże twarde, kwaśne jabłko
  • szklanka fasoli Jaś
  • 5 dkg suszonych jabłek
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • sól
  • 1,4 szklanki syropu z agawy albo klonowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szklanka whisky (niekoniecznie, ale podkręca aromat bigosu)
  • olej rzepakowy
  • duża łyżka masła

Poseł Szejnfeld swój wigilijny specjał przygotowuje przez 3 dni. Najpierw go gotuje, a następnie mrozi. Zanim zacznie gotować potrawę, to dzień wcześniej moczy fasolę w wodzie tak, by była możliwie jak najbardziej miękka. Zanim rozpocznie proces gotowania bigosu, to przez pół godziny moczy w gorącej wodzie grzyby. Na rozgrzany olej wrzuca obraną, poszatkowaną w grubszą kostkę cebulę i dodaje: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, gwiazdki anyżu i czosnek. Podsmażać przez kilka minut, aby - jak podkreśla - "wyzwolić olejki eteryczne". Kapustę kroi, wkłada do garnka i dusi na małym ogniu. Dodaje fasolę, suszone jabłka, śliwki, grzyby (większe kroi) i starte ze skórką na tarce o grubych oczkach świeże jabłko. Podlewa 1,4 szkl. syropu z agawy albo syropu klonowego, 5 łyżek sosu sojowego i doprawia solą i pieprzem do smaku. Całość zalewa wodą (do 1/3 kapusty) i zwiększa ogień na średni. Na koniec dodaje szklankę whisky, która podkręca aromat bigosu. Po kilku minutach gotowania poseł radzi przykryć garnek pokrywką. Oczywiście zaleca mieszać, co jakiś czas i podlewać niewielką ilością wody. Bigos dusić przez co najmniej dwie godziny.

Warto dodać, na co zwraca uwagę jedna z komentujących, że fasola i anyż, to dość niestandardowe składniki współczesnej, najpopularniejszej wersji, ale są sycące, postne i aromatyczne. Wypróbujecie ten przepis?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce