Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą

Postny bigos to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Jego zapach i smak wprawia nas w dobry nastrój. Co więcej, wobec klasyka polskiej kuchni gasną wszelkie rodzinne waśnie i polityczne spory. Choć potrawę tę przygotowuje się w Polsce od wielu lat, to każdy kucharz posiada swój przepis na udany i pyszny bigos. Adam Szejnfeld poseł do Parlamentu Europejskiego podzielił się na Facebooku swoją recepturą na wigilijny bigos.

Wigilijny bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Bigos to jedno z tych dań, które po wielokrotnym odgrzewaniu nie traci, a zyskuje na smaku. Żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, warto przed podgrzaniem schłodzić go w lodówce albo w okresie zimowym na balkonie. Kolejnym krokiem, który może wzbogacić winno-kwaskowaty smak i aromat bigosu, jest podlanie go czerwonym winem wytrawnym przed podgrzanie. To tyle jeśli chodzi o triki i ciekawostki związane z tajemnicą wydobycia najdoskonalszego smaku z bigosu, a teraz poznajcie przepis na wigilijny bigos prosto od posła Adama Szejnfelda.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 5 dkg suszonych borowików
  • duże twarde, kwaśne jabłko
  • szklanka fasoli Jaś
  • 5 dkg suszonych jabłek
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • sól
  • 1,4 szklanki syropu z agawy albo klonowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szklanka whisky (niekoniecznie, ale podkręca aromat bigosu)
  • olej rzepakowy
  • duża łyżka masła

Poseł Szejnfeld swój wigilijny specjał przygotowuje przez 3 dni. Najpierw go gotuje, a następnie mrozi. Zanim zacznie gotować potrawę, to dzień wcześniej moczy fasolę w wodzie tak, by była możliwie jak najbardziej miękka. Zanim rozpocznie proces gotowania bigosu, to przez pół godziny moczy w gorącej wodzie grzyby. Na rozgrzany olej wrzuca obraną, poszatkowaną w grubszą kostkę cebulę i dodaje: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, gwiazdki anyżu i czosnek. Podsmażać przez kilka minut, aby - jak podkreśla - "wyzwolić olejki eteryczne". Kapustę kroi, wkłada do garnka i dusi na małym ogniu. Dodaje fasolę, suszone jabłka, śliwki, grzyby (większe kroi) i starte ze skórką na tarce o grubych oczkach świeże jabłko. Podlewa 1,4 szkl. syropu z agawy albo syropu klonowego, 5 łyżek sosu sojowego i doprawia solą i pieprzem do smaku. Całość zalewa wodą (do 1/3 kapusty) i zwiększa ogień na średni. Na koniec dodaje szklankę whisky, która podkręca aromat bigosu. Po kilku minutach gotowania poseł radzi przykryć garnek pokrywką. Oczywiście zaleca mieszać, co jakiś czas i podlewać niewielką ilością wody. Bigos dusić przez co najmniej dwie godziny.

Warto dodać, na co zwraca uwagę jedna z komentujących, że fasola i anyż, to dość niestandardowe składniki współczesnej, najpopularniejszej wersji, ale są sycące, postne i aromatyczne. Wypróbujecie ten przepis?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał