Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą

Postny bigos to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wigilii. Jego zapach i smak wprawia nas w dobry nastrój. Co więcej, wobec klasyka polskiej kuchni gasną wszelkie rodzinne waśnie i polityczne spory. Choć potrawę tę przygotowuje się w Polsce od wielu lat, to każdy kucharz posiada swój przepis na udany i pyszny bigos. Adam Szejnfeld poseł do Parlamentu Europejskiego podzielił się na Facebooku swoją recepturą na wigilijny bigos.

Wigilijny bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Bigos to jedno z tych dań, które po wielokrotnym odgrzewaniu nie traci, a zyskuje na smaku. Żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, warto przed podgrzaniem schłodzić go w lodówce albo w okresie zimowym na balkonie. Kolejnym krokiem, który może wzbogacić winno-kwaskowaty smak i aromat bigosu, jest podlanie go czerwonym winem wytrawnym przed podgrzanie. To tyle jeśli chodzi o triki i ciekawostki związane z tajemnicą wydobycia najdoskonalszego smaku z bigosu, a teraz poznajcie przepis na wigilijny bigos prosto od posła Adama Szejnfelda.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 5 dkg suszonych borowików
  • duże twarde, kwaśne jabłko
  • szklanka fasoli Jaś
  • 5 dkg suszonych jabłek
  • 10 dkg śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • sól
  • 1,4 szklanki syropu z agawy albo klonowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szklanka whisky (niekoniecznie, ale podkręca aromat bigosu)
  • olej rzepakowy
  • duża łyżka masła

Poseł Szejnfeld swój wigilijny specjał przygotowuje przez 3 dni. Najpierw go gotuje, a następnie mrozi. Zanim zacznie gotować potrawę, to dzień wcześniej moczy fasolę w wodzie tak, by była możliwie jak najbardziej miękka. Zanim rozpocznie proces gotowania bigosu, to przez pół godziny moczy w gorącej wodzie grzyby. Na rozgrzany olej wrzuca obraną, poszatkowaną w grubszą kostkę cebulę i dodaje: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, gwiazdki anyżu i czosnek. Podsmażać przez kilka minut, aby - jak podkreśla - "wyzwolić olejki eteryczne". Kapustę kroi, wkłada do garnka i dusi na małym ogniu. Dodaje fasolę, suszone jabłka, śliwki, grzyby (większe kroi) i starte ze skórką na tarce o grubych oczkach świeże jabłko. Podlewa 1,4 szkl. syropu z agawy albo syropu klonowego, 5 łyżek sosu sojowego i doprawia solą i pieprzem do smaku. Całość zalewa wodą (do 1/3 kapusty) i zwiększa ogień na średni. Na koniec dodaje szklankę whisky, która podkręca aromat bigosu. Po kilku minutach gotowania poseł radzi przykryć garnek pokrywką. Oczywiście zaleca mieszać, co jakiś czas i podlewać niewielką ilością wody. Bigos dusić przez co najmniej dwie godziny.

Warto dodać, na co zwraca uwagę jedna z komentujących, że fasola i anyż, to dość niestandardowe składniki współczesnej, najpopularniejszej wersji, ale są sycące, postne i aromatyczne. Wypróbujecie ten przepis?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów