Ciasteczka na Boże Narodzenie – przepisy
Boże Narodzenie wielu Polakom kojarzy się z charakterystycznymi zapachami - nie tylko choinki, ale też przypraw korzennych używanych podczas wypiekania świątecznych ciasteczek. Wybraliśmy kilka ciekawych przepisów na ciasteczka na Boże Narodzenie, w tym na tradycyjne pierniczki i kruche ciasteczka.
Pierniczki świąteczne
Świąteczne wypieki to nie tylko ciasta pokroju mazurka, makowca czy sernika. Do sztandarowych słodkości bożonarodzeniowych należą też ciasteczka, wśród których prym wiodą pierniczki. Przepisów na pierniczki jest wiele, jednak charakterystyczną cechą tego wyrobu jest intensywny zapach przypraw takich jak imbir, cynamon, goździki czy kardamon.
Te aromatyczne ciasteczka zdobyły popularność w miastach europejskim należących do Hanzy. Wynikało to z ich dobrej sytuacji ekonomicznej i możliwości handlowych, dzięki czemu sprowadzały one przyprawy z różnych zakątków świata. Stopniowo pierniki z produktu luksusowego przekształciły się w powszechniejszy wyrób cukierniczy.
Pierniczki trafiły również do Polski, a w XVII wieku sprzedawane były w aptekach jako wyrób o właściwościach leczniczych. Do najpopularniejszych polskich pierniczków należą pierniki toruńskie i pierniki szczecińskie. Świąteczne pierniczki można przygotować, korzystając z jednej z wielu receptur.
Kruche ciasteczka
Świąteczne kruche ciasteczka należą do tradycyjnych polskich wypieków, na które decydujemy się przy okazji Bożego Narodzenia. Często kojarzą się one z babcinymi wypiekami z dzieciństwa, a już na pewno z ich skrupulatnym ozdabianiem kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i polewami. Kruche ciasteczka świąteczne zazwyczaj wycinane są z ciasta za pomocą foremek w kształtach choinek, reniferów czy gwiazdek. Właśnie to wyróżnia słodkości z kruchego ciasta serwowane w zaciszu domowym podczas świąt Bożego Narodzenia.
Poniżej kilka przepisów na kruche ciastka na Boże Narodzenie:
Ciasteczka na Boże Narodzenie – smaki dzieciństwa
Niejednokrotnie ze świętami Bożego Narodzenia wiążą się różne wspomnienia, a niektóre z nich to doznania smakowe z dzieciństwa. Warto właśnie w tym szczególnym czasie, jakim są święta, powrócić do smaków, o których może już zdążyliśmy zapomnieć. Poza klasycznymi pierniczkami lub kruchymi ciasteczkami w okresie świątecznym na naszym stole mogą pojawić się też kokosanki, ciastka korzenne, ciasteczka cytrynowe czy ciasteczka w kształcie orzechów włoskich.
Inne słodkości – praliny bożonarodzeniowe
Praliny, czyli czekoladki z nadzieniem z kremowej masy, kojarzone są z wykwintnymi słodkościami, idealnymi do podarowania w prezencie. Taką reputacją cieszą się przede wszystkim praliny belgijskie i francuskie, które w gotowej formie wyróżniają się misternym wykonaniem i pięknymi zdobieniami. Takie słodkości mogą sprawdzić się jako elegancki podarunek bożonarodzeniowy, ale nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby własnoręcznie zrobić domowe praliny, które będą ozdobą świątecznego stołu, a także oryginalną przekąską. Będą one stanowić ciekawe urozmaicenie obok świątecznych ciasteczek i tradycyjnych ciast.