Domowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od święta
Schab ze śliwką to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecamy go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki oraz na zimno np. w roli wędliny na kanapki. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 ½ kg schabu,
- kilkanaście suszonych śliwek,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 goździki,
- 2 ziarna jałowca,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Schab umyj pod bieżącą zimną wodą i osusz. Długim nożem zrób w środku nacięcie, które poszerz za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka włóż śliwki. W moździerzu rozetrzyj goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła wymieszaj z olejem i natrzyj nimi schab. Owiń go w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso i ogrzej je do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. Następnie mięso podlej miodem, włóż do rękawa do pieczenia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnij z worka i pozwól mu chwilę "odpocząć" na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlej do małego rondelka i postaw na gazie. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęść nią sos, cały czas mieszając. Schab podawaj z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możesz też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.
Zobacz także wideo: Ile jest mięsa w mięsie? Wyniki kontroli zaskakują
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze