Domowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od święta

Schab ze śliwką to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecamy go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki oraz na zimno np. w roli wędliny na kanapki. Palce lizać!

Domowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od świętaDomowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od święta
Karolina Wójciga

Składniki

  • 1 ½ kg schabu,
  • kilkanaście suszonych śliwek,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Schab umyj pod bieżącą zimną wodą i osusz. Długim nożem zrób w środku nacięcie, które poszerz za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka włóż śliwki. W moździerzu rozetrzyj goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła wymieszaj z olejem i natrzyj nimi schab. Owiń go w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso i ogrzej je do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. Następnie mięso podlej miodem, włóż do rękawa do pieczenia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnij z worka i pozwól mu chwilę "odpocząć" na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlej do małego rondelka i postaw na gazie. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęść nią sos, cały czas mieszając. Schab podawaj z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możesz też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟