Trwa ładowanie...
d322i7d
17-11-2017 14:30

Domowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od święta

Przepis

Schab ze śliwką to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecamy go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki oraz na zimno np. w roli wędliny na kanapki. Palce lizać!

d322i7d
4.8
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 ½ kg schabu,
  • kilkanaście suszonych śliwek,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Schab umyj pod bieżącą zimną wodą i osusz. Długim nożem zrób w środku nacięcie, które poszerz za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka włóż śliwki. W moździerzu rozetrzyj goździki, jałowiec, ziarna pieprzu, sól i majeranek. Zioła wymieszaj z olejem i natrzyj nimi schab. Owiń go w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso i ogrzej je do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. Następnie mięso podlej miodem, włóż do rękawa do pieczenia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnij z worka i pozwól mu chwilę "odpocząć" na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlej do małego rondelka i postaw na gazie. Mąkę wymieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęść nią sos, cały czas mieszając. Schab podawaj z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możesz też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.

Zobacz także wideo: Ile jest mięsa w mięsie? Wyniki kontroli zaskakują

Domowy i pyszny schab ze śliwką. Idealny nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj