Nocna owsianka z owocami lata
Nocna owsianka z sezonowymi owocami to świetny pomysł na śniadanie latem. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, wystarczy wymieszać wieczorem płatki owsiane z jogurtem, a rano dorzucić ulubione dodatki. Szybko, łatwo i zdrowo. Przepis zaczerpnęliśmy z książki Agaty Lewandowskiej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- łyżka zarodków pszennych
- ½ łyżeczki płynnego miodu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g drobnych letnich owoców (np. truskawek, borówek, malin)
Przepis
- Wieczorem wlej jogurt do pucharka i dokładnie wymieszaj z płatkami owsianymi.
- Przykryj pucharek spodeczkiem i wstaw na noc do lodówki.
- Rano wmieszaj płynny miód oraz zarodki pszenne i odstaw na chwilę.
- W tym czasie umyj i oczyść owoce, pokrój na małe kawałki i wszystko wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl