Ekspresowe leniwe pierogi

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Najważniejsze, że to danie proste, sycące i bardzo smaczne. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".

Ekspresowe leniwe pierogiEkspresowe leniwe pierogi
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  • 2 jajka
  • od kilku łyżek do pół szklanki mąki
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • cukier
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta

Przepis

Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie, gdy woda się gotuje, zagnieść ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde).
Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę. Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.
Zobacz także: prosty i obłędnie smaczny tort czekoladowy

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości