Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem

Mini tosty, a w zasadzie bouchees z jajkiem zapiekane pod beszamelem. Bouchees według Elżbiety Kiewnarskiej, popularnej autorki przepisów kulinarnych w międzywojennej Polsce, to "malusie, bardzo eleganckie i wykwintne tartynki, podawane na bardzo eleganckich przyjęciach, przed obiadem i przed kolacją do wódki, które się na tacach po salonie obnosi”. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów".

Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelemTosty z jajkami zapiekane pod beszamelem
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 18–20 mini sucharków,
  • 2 łyżki świeżo startego twardego sera.

Sos beszamelowy:

  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa.

Przepis

  • Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Nie rumienić.
  • Wlać mleko i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Sos wymieszać z rozbełtanym żółtkiem. Nie gotować.
  • Obrane jajka pokroić na niezbyt grube plasterki.
  • Sucharki posmarować masłem. Na każdym ułożyć plasterek jajka. Na jajkach położyć pełną łyżeczkę sosu beszamelowego.
  • Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut.
  • Przybrałam paseczkami pomidorów.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę