Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem

Mini tosty, a w zasadzie bouchees z jajkiem zapiekane pod beszamelem. Bouchees według Elżbiety Kiewnarskiej, popularnej autorki przepisów kulinarnych w międzywojennej Polsce, to "malusie, bardzo eleganckie i wykwintne tartynki, podawane na bardzo eleganckich przyjęciach, przed obiadem i przed kolacją do wódki, które się na tacach po salonie obnosi”. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów".

Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelemTosty z jajkami zapiekane pod beszamelem
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 18–20 mini sucharków,
  • 2 łyżki świeżo startego twardego sera.

Sos beszamelowy:

  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa.

Przepis

  • Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Nie rumienić.
  • Wlać mleko i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Sos wymieszać z rozbełtanym żółtkiem. Nie gotować.
  • Obrane jajka pokroić na niezbyt grube plasterki.
  • Sucharki posmarować masłem. Na każdym ułożyć plasterek jajka. Na jajkach położyć pełną łyżeczkę sosu beszamelowego.
  • Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut.
  • Przybrałam paseczkami pomidorów.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja