WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany

Jest słodki jak cukier, ale nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To naturalny słodzik, który w Azji uznawany jest za sekret długowieczności. Choć w Polsce wciąż jest mało znany, ma ogromny potencjał, by na stałe zagościć w twojej kuchni.

Owoc mnicha może być świetnym zamiennikiem cukruOwoc mnicha może być świetnym zamiennikiem cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dolphfyn
Karol Wiak

Na co dzień sięgamy po cukier, miód czy popularne słodziki, a tymczasem istnieje owoc, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Mowa o owocu mnicha (monk fruit) – roślinie, którą od setek lat wykorzystują chińscy mnisi, wierząc, że wspiera zdrowie i przedłuża życie. To naturalna alternatywa dla cukru, która jest nawet 300 razy słodsza, a przy tym praktycznie bezkaloryczna. W Azji to codzienność, u nas wciąż ciekawostka – ale taka, której zdecydowanie warto dać szansę.

Owoc mnicha – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Owoc mnicha, znany też jako monk fruit, to naturalny słodzik, który od wieków wykorzystywany jest w Azji, a dziś zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Wywodzi się z pnącza Siraitia grosvenorii, rosnącego w południowych Chinach. To właśnie tam mnisi buddyjscy zaczęli go uprawiać już w XIII wieku, wierząc, że pomaga im zachować zdrowie i długowieczność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyski placek spod kamienia

Największą ciekawostką jest fakt, że owoc mnicha jest nawet 300 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie nie ma kalorii. Swoją intensywną słodycz zawdzięcza mogrozydom – naturalnym związkom o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dzięki temu stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru, szczególnie dla osób dbających o linię lub zmagających się z cukrzycą.

Właściwości zdrowotne owocu mnicha są naprawdę imponujące. Badania wykazały, że ekstrakt z niego może obniżać poziom cukru we krwi, wspierać odporność i chronić organizm przed przewlekłymi stanami zapalnymi. Dodatkowo zawiera flawonoidy, aminokwasy, witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Co ciekawe, w rejonach Chin, gdzie owoc mnicha spożywany jest regularnie, odnotowuje się wyjątkowo wysoki odsetek osób dożywających stu lat – stąd mówi się o nim jako o "słodkim sekrecie długowieczności".

Jak wykorzystać owoc mnicha w kuchni?

Choć owoc mnicha (monk fruit) sam w sobie nie nadaje się do jedzenia na surowo, to jego największą wartością jest naturalny słodzik wytwarzany z wysuszonych owoców. W Polsce najczęściej znajdziesz go w formie białego, drobnego proszku, który świetnie zastępuje klasyczny cukier.

Najprostsze zastosowanie to oczywiście słodzenie napojów – od porannej kawy i herbaty po domowe lemoniady czy koktajle. Monk fruit nie zmienia smaku napoju w sztuczny sposób, jak bywa w przypadku innych słodzików, i nie pozostawia charakterystycznej, gorzkawej nuty.

Drugim, bardzo praktycznym pomysłem jest użycie go w wypiekach i deserach. Jeśli pieczesz sernik, ciasto drożdżowe albo kruche babeczki, możesz spokojnie zastąpić tradycyjny cukier proszkiem z owocu mnicha. Jego słodycz jest intensywna, więc wystarczy naprawdę niewielka ilość. Ja pierwszy raz testowałem go w prostym cieście jogurtowym – efekt zaskoczył mnie na plus, bo ciasto wyszło delikatne i słodkie, a jednocześnie lżejsze niż zwykle.

Owoc mnicha świetnie sprawdza się też w domowych konfiturach, musach owocowych czy dżemach bez cukru. Jeśli lubisz robić zaprawy na zimę, ten naturalny słodzik pozwoli ci zachować owocowy smak bez dodatku klasycznego cukru. W Azji popularne są również herbatki z suszonym owocem mnicha – wystarczy wrzucić jego kawałek do wrzątku, aby otrzymać lekko słodki, aromatyczny napar, który ma dodatkowo działanie łagodzące przy przeziębieniach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę