Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Chłód i deszcz zawitały do nas niemal równo z początkiem kalendarzowej jesieni. Wraz z nimi nadeszła ochota na ciepłe, rozgrzewające dania - a taki na pewno jest gulasz. Możesz go zjeść z ziemniakami, ryżem albo po prostu - chrupiącą, świeżą bułką.

Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzywRozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Alicja Jasińska

Składniki

  • 0,5 kg osuszonej wołowiny
  • 2 papryki (żółte, czerwone lub obie)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przepis

Paprykę i marchewkę kroimy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym wrzucamy do osobnego naczynia lub prosto do garnka, w którym będziemy przygotowywać gulasz.

Przepis

Wołowinę kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na średnim ogniu na smalcu lub oleju, wedle uznania. Czekamy aż mięso się zarumieni i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja