Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Chłód i deszcz zawitały do nas niemal równo z początkiem kalendarzowej jesieni. Wraz z nimi nadeszła ochota na ciepłe, rozgrzewające dania - a taki na pewno jest gulasz. Możesz go zjeść z ziemniakami, ryżem albo po prostu - chrupiącą, świeżą bułką.
Alicja Jasińska
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg osuszonej wołowiny
- 2 papryki (żółte, czerwone lub obie)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 l bulionu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przepis
Paprykę i marchewkę kroimy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym wrzucamy do osobnego naczynia lub prosto do garnka, w którym będziemy przygotowywać gulasz.
Przepis
Wołowinę kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na średnim ogniu na smalcu lub oleju, wedle uznania. Czekamy aż mięso się zarumieni i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl