Śląskie kluski z makiem
- Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- Farsz:
- 6 jajek
- 3 łyżeczki kakao
- 25 dkg maku
- 30 dkg cukru pudru
- 10-12 łyżeczek grysiku
- 15 dag masła
- do smaku rodzynki
- do smaku miód
- do smaku skórka pomarańczowa
Mak zaparzyć a następnie przemielić. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!
Przepis dodał użytkownik IKM
Podziel się opinią
Komentarze