Składniki
- Ciasto:
 - 1 kg ugotowanych ziemniaków
 - 3 szklanki mąki
 - 2 jajka
 - Farsz:
 
- 6 jajek
 - 3 łyżeczki kakao
 - 25 dkg maku
 - 30 dkg cukru pudru
 - 10-12 łyżeczek grysiku
 - 15 dag masła
 - do smaku rodzynki
 - do smaku miód
 - do smaku skórka pomarańczowa
 
Przepis
Mak zaparzyć a następnie przemielić. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przepis
Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl