Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Chociaż na bazarach wyglądają zjawiskowo, Polacy często je omijają. Po części dlatego, że nie wiedzą, jak je przygotować. Prawda jest taka, że karczochy nigdy nie były popularne w kuchni polskiej. Warto to zmienić, bo są pyszne i mogą zapobiec miażdżycy.
Karczochy od wieków cieszą się uznaniem w kuchni śródziemnomorskiej. Duszone, smażone bądź grillowane często pojawiają się w charakterze przystawki lub jako dodatek do dań głównych – zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii. Jednak w świadomości Polaków to warzywo zaistniało chyba dopiero w chwili, gdy w programie "Mam talent" Małgorzata Foremniak porównała jeden z występów do jedzenia karczocha.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Właściwości zdrowotne karczochów
Te mięsiste kwiatostany były wykorzystywane w kuchni i celach leczniczych już 2000 lat temu. Z czasem zauważono, że dzięki zawartości cynaryny wspomagają produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Są doskonałym wsparciem dla wątroby, co wykorzystuje branża farmaceutyczna – z niejadalnych części karczochów są produkowane ekstrakty, które wchodzą w skład preparatów i leków na wątrobę i serce.
Karczochy są również źródłem wielu wartościowych substancji, takich jak potas, kwas foliowy, witamina C i przeciwutleniacze. Są wartościowe w profilaktyce antynowotworowej i korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu. To również źródło błonnika, który wspiera pracę jelit i reguluje przemianę materii.
Jak wykorzystać karczochy w kuchni?
Najczęściej gotuje się je na parze lub w wodzie, dzięki czemu zachowują delikatną teksturę i lekko orzechowy smak, ale może je także od razu wrzucić na patelnię, grilla lub do piekarnika. Usuń tylko twarde ogonki i liście – jadalne są tylko kwiaty karczochów. Po ugotowaniu lub upieczeniu idealnie komponują się z oliwą i czosnkiem albo z sosem jogurtowym w stylu greckiego tzatziki.
W Hiszpanii i we Włoszech popularne są grillowane karczochy, podawane z oliwą, czosnkiem i solą. W Hiszpanii dodawane są do paelli, czyli ryżu z warzywami z patelni – czasem z owocami morza. W tapasowniach podawane są również smażone karczochy owinięte w szynkę serrano. Włosi uwielbiają faszerowane karczochy z serem i szynką, a także sałatki ze świeżymi lub marynowanymi kwiatostanami. Serce karczocha pojawia się też jako dodatek do pizzy.
Przepis na smażone karczochy
Możesz zrobić je na kolację, posypać parmezanem i podać w towarzystwie grzanek ziołowych. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.
Składniki:
- 4 karczochy,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oczyść karczochy, usuwając twarde zewnętrzne liście i odcinając końcówki.
- Pokrój je na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby zachować ich naturalny kolor.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć.
- Dodaj karczochy i smaż na średnim ogniu do miękkości. Dopraw solą i pieprzem do smaku