Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem

Chociaż na bazarach wyglądają zjawiskowo, Polacy często je omijają. Po części dlatego, że nie wiedzą, jak je przygotować. Prawda jest taka, że karczochy nigdy nie były popularne w kuchni polskiej. Warto to zmienić, bo są pyszne i mogą zapobiec miażdżycy.

Karczochy są popularne w krajach śródziemnomorskichKarczochy są popularne w krajach śródziemnomorskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karczochy od wieków cieszą się uznaniem w kuchni śródziemnomorskiej. Duszone, smażone bądź grillowane często pojawiają się w charakterze przystawki lub jako dodatek do dań głównych – zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii. Jednak w świadomości Polaków to warzywo zaistniało chyba dopiero w chwili, gdy w programie "Mam talent" Małgorzata Foremniak porównała jeden z występów do jedzenia karczocha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Właściwości zdrowotne karczochów

Te mięsiste kwiatostany były wykorzystywane w kuchni i celach leczniczych już 2000 lat temu. Z czasem zauważono, że dzięki zawartości cynaryny wspomagają produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Są doskonałym wsparciem dla wątroby, co wykorzystuje branża farmaceutyczna – z niejadalnych części karczochów są produkowane ekstrakty, które wchodzą w skład preparatów i leków na wątrobę i serce.

Karczochy są również źródłem wielu wartościowych substancji, takich jak potas, kwas foliowy, witamina C i przeciwutleniacze. Są wartościowe w profilaktyce antynowotworowej i korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu. To również źródło błonnika, który wspiera pracę jelit i reguluje przemianę materii.

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Najczęściej gotuje się je na parze lub w wodzie, dzięki czemu zachowują delikatną teksturę i lekko orzechowy smak, ale może je także od razu wrzucić na patelnię, grilla lub do piekarnika. Usuń tylko twarde ogonki i liście – jadalne są tylko kwiaty karczochów. Po ugotowaniu lub upieczeniu idealnie komponują się z oliwą i czosnkiem albo z sosem jogurtowym w stylu greckiego tzatziki.

W Hiszpanii i we Włoszech popularne są grillowane karczochy, podawane z oliwą, czosnkiem i solą. W Hiszpanii dodawane są do paelli, czyli ryżu z warzywami z patelni – czasem z owocami morza. W tapasowniach podawane są również smażone karczochy owinięte w szynkę serrano. Włosi uwielbiają faszerowane karczochy z serem i szynką, a także sałatki ze świeżymi lub marynowanymi kwiatostanami. Serce karczocha pojawia się też jako dodatek do pizzy.

Przepis na smażone karczochy

Możesz zrobić je na kolację, posypać parmezanem i podać w towarzystwie grzanek ziołowych. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.

Składniki:

  • 4 karczochy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść karczochy, usuwając twarde zewnętrzne liście i odcinając końcówki.
  2. Pokrój je na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby zachować ich naturalny kolor.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć.
  4. Dodaj karczochy i smaż na średnim ogniu do miękkości. Dopraw solą i pieprzem do smaku
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji