Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem

Chociaż na bazarach wyglądają zjawiskowo, Polacy często je omijają. Po części dlatego, że nie wiedzą, jak je przygotować. Prawda jest taka, że karczochy nigdy nie były popularne w kuchni polskiej. Warto to zmienić, bo są pyszne i mogą zapobiec miażdżycy.

Karczochy są popularne w krajach śródziemnomorskichKarczochy są popularne w krajach śródziemnomorskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karczochy od wieków cieszą się uznaniem w kuchni śródziemnomorskiej. Duszone, smażone bądź grillowane często pojawiają się w charakterze przystawki lub jako dodatek do dań głównych – zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii. Jednak w świadomości Polaków to warzywo zaistniało chyba dopiero w chwili, gdy w programie "Mam talent" Małgorzata Foremniak porównała jeden z występów do jedzenia karczocha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Właściwości zdrowotne karczochów

Te mięsiste kwiatostany były wykorzystywane w kuchni i celach leczniczych już 2000 lat temu. Z czasem zauważono, że dzięki zawartości cynaryny wspomagają produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Są doskonałym wsparciem dla wątroby, co wykorzystuje branża farmaceutyczna – z niejadalnych części karczochów są produkowane ekstrakty, które wchodzą w skład preparatów i leków na wątrobę i serce.

Karczochy są również źródłem wielu wartościowych substancji, takich jak potas, kwas foliowy, witamina C i przeciwutleniacze. Są wartościowe w profilaktyce antynowotworowej i korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu. To również źródło błonnika, który wspiera pracę jelit i reguluje przemianę materii.

Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Najczęściej gotuje się je na parze lub w wodzie, dzięki czemu zachowują delikatną teksturę i lekko orzechowy smak, ale może je także od razu wrzucić na patelnię, grilla lub do piekarnika. Usuń tylko twarde ogonki i liście – jadalne są tylko kwiaty karczochów. Po ugotowaniu lub upieczeniu idealnie komponują się z oliwą i czosnkiem albo z sosem jogurtowym w stylu greckiego tzatziki.

W Hiszpanii i we Włoszech popularne są grillowane karczochy, podawane z oliwą, czosnkiem i solą. W Hiszpanii dodawane są do paelli, czyli ryżu z warzywami z patelni – czasem z owocami morza. W tapasowniach podawane są również smażone karczochy owinięte w szynkę serrano. Włosi uwielbiają faszerowane karczochy z serem i szynką, a także sałatki ze świeżymi lub marynowanymi kwiatostanami. Serce karczocha pojawia się też jako dodatek do pizzy.

Przepis na smażone karczochy

Możesz zrobić je na kolację, posypać parmezanem i podać w towarzystwie grzanek ziołowych. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.

Składniki:

  • 4 karczochy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść karczochy, usuwając twarde zewnętrzne liście i odcinając końcówki.
  2. Pokrój je na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby zachować ich naturalny kolor.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć.
  4. Dodaj karczochy i smaż na średnim ogniu do miękkości. Dopraw solą i pieprzem do smaku

Wybrane dla Ciebie

Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie