Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem

Na pierwszy rzut oka ich nazwa nie brzmi zbyt apetycznie i może kojarzyć się raczej z dermatologią niż z kuchnią. W rzeczywistości to jednak mięciutkie bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i twarogu, które potrafią zachwycić smakiem.

Kaszaki brzmią jak choroba skóry, a to pyszne bułeczkiKaszaki brzmią jak choroba skóry, a to pyszne bułeczki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Na pierwszy rzut ucha "kaszaki" nie brzmią apetycznie, bo większości ludzi kojarzą się raczej z drobnymi, dość uporczywymi zmianami skórnymi, niż z czymś, co można zjeść ze smakiem. A tu niespodzianka! To mięciutkie, drożdżowe bułeczki nadziewane farszem z kaszy gryczanej i twarogu, które w smaku nie mają sobie równych. To jeden z tych przepisów, które brzmią niepozornie, ale kiedy spróbujesz, już wiesz, że będziesz wracać do niego regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Kasza i twaróg to wręcz duet idealny

Kasza gryczana to produkt, który ma w polskiej kuchni naprawdę długą historię. Ceniono ją za to, że syci na długo, rozgrzewa i dodaje energii. Warto też wiedzieć, że gryczane ziarna to źródło pełnowartościowego białka roślinnego, sporej ilości błonnika, a także magnezu, żelaza i rutyny – substancji, która wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera serce. To jeden z powodów, dla których kasza gryczana wraca dziś do łask w zdrowej diecie.

Twaróg z kolei to król polskich nabiałów. Bogaty w wapń, witaminy z grupy B i lekkostrawne białko, wspiera kości i mięśnie, a przy okazji jest niskokaloryczny. W połączeniu z kaszą daje farsz o lekko orzechowym, wyrazistym smaku, który jest sycący, a jednocześnie delikatny.

Kasza od wieków gości na naszych stołach

Kasze od wieków były podstawą kuchni słowiańskiej. Zanim ziemniaki na dobre rozgościły się w Polsce, to właśnie kasze były "królową stołu". Nie dziwi więc, że zaczęto je łączyć z innymi produktami i zamykać w drożdżowym cieście. Kaszaki najczęściej pieczono na wsiach, bo były sycącą przekąską na zimę, zabierano je też w pole, bo długo zachowywały świeżość. Dziś to trochę zapomniany wypiek, który coraz częściej wraca na kulinarne blogi i do kuchni miłośników tradycji.

Przepis na kaszaki

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kaszy gryczanej,
  • 1 kg twarogu,
  • 2 jajka,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 5 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • kostka drożdży,
  • 1 szkl. mleka,
  • kostka margaryny.

Dodatkowo:

  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
  2. Rozdrobnij ser, dodaj go do kaszy, dorzuć jajko i przyprawy. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę. To będzie twój farsz.
  3. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.
  4. W mleku rozpuść margarynę, lekko ją przestudź i od razu wlej do masy.
  5. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z odrobiną soli i cukru, dodaj do ciasta.
  6. Wszystko dobrze wyrób rękoma lub za pomocą robota kuchennego i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  7. Rozwałkuj ciasto, wykrój szklanką krążki, nałóż na nie farsz i zlep.
  8. Ułóż kaszaki na blasze, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w 180°C, aż będą złociste.

Z czym najlepiej smakują?

Kaszaki są bardzo uniwersalne. Możesz podać je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, albo następnego dnia wziąć jako przekąskę do pracy. Świetnie smakują z kubkiem gorącego barszczu czerwonego, ale równie dobrze odnajdują się w wersji solo.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem