Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Na pierwszy rzut oka ich nazwa nie brzmi zbyt apetycznie i może kojarzyć się raczej z dermatologią niż z kuchnią. W rzeczywistości to jednak mięciutkie bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i twarogu, które potrafią zachwycić smakiem.
Na pierwszy rzut ucha "kaszaki" nie brzmią apetycznie, bo większości ludzi kojarzą się raczej z drobnymi, dość uporczywymi zmianami skórnymi, niż z czymś, co można zjeść ze smakiem. A tu niespodzianka! To mięciutkie, drożdżowe bułeczki nadziewane farszem z kaszy gryczanej i twarogu, które w smaku nie mają sobie równych. To jeden z tych przepisów, które brzmią niepozornie, ale kiedy spróbujesz, już wiesz, że będziesz wracać do niego regularnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Kasza i twaróg to wręcz duet idealny
Kasza gryczana to produkt, który ma w polskiej kuchni naprawdę długą historię. Ceniono ją za to, że syci na długo, rozgrzewa i dodaje energii. Warto też wiedzieć, że gryczane ziarna to źródło pełnowartościowego białka roślinnego, sporej ilości błonnika, a także magnezu, żelaza i rutyny – substancji, która wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera serce. To jeden z powodów, dla których kasza gryczana wraca dziś do łask w zdrowej diecie.
Twaróg z kolei to król polskich nabiałów. Bogaty w wapń, witaminy z grupy B i lekkostrawne białko, wspiera kości i mięśnie, a przy okazji jest niskokaloryczny. W połączeniu z kaszą daje farsz o lekko orzechowym, wyrazistym smaku, który jest sycący, a jednocześnie delikatny.
Kasza od wieków gości na naszych stołach
Kasze od wieków były podstawą kuchni słowiańskiej. Zanim ziemniaki na dobre rozgościły się w Polsce, to właśnie kasze były "królową stołu". Nie dziwi więc, że zaczęto je łączyć z innymi produktami i zamykać w drożdżowym cieście. Kaszaki najczęściej pieczono na wsiach, bo były sycącą przekąską na zimę, zabierano je też w pole, bo długo zachowywały świeżość. Dziś to trochę zapomniany wypiek, który coraz częściej wraca na kulinarne blogi i do kuchni miłośników tradycji.
Przepis na kaszaki
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kaszy gryczanej,
- 1 kg twarogu,
- 2 jajka,
- pieprz i sól do smaku.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- kostka drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- kostka margaryny.
Dodatkowo:
- jajko.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
- Rozdrobnij ser, dodaj go do kaszy, dorzuć jajko i przyprawy. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę. To będzie twój farsz.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.
- W mleku rozpuść margarynę, lekko ją przestudź i od razu wlej do masy.
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie z odrobiną soli i cukru, dodaj do ciasta.
- Wszystko dobrze wyrób rękoma lub za pomocą robota kuchennego i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto, wykrój szklanką krążki, nałóż na nie farsz i zlep.
- Ułóż kaszaki na blasze, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w 180°C, aż będą złociste.
Z czym najlepiej smakują?
Kaszaki są bardzo uniwersalne. Możesz podać je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, albo następnego dnia wziąć jako przekąskę do pracy. Świetnie smakują z kubkiem gorącego barszczu czerwonego, ale równie dobrze odnajdują się w wersji solo.