Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad

Danie to znajdziemy w karcie każdej greckiej tawerny i chyba nie ma bardziej znanej na całym świecie greckiej potrawy niż musaka. Przyrządza się ją głównie z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Pięknie pachnie pomidorami i aromatycznymi przyprawami, a całość wieńczy sos beszamelowy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiadGrecka musaka. Pomysł na pyszny obiad
Karolina Wójciga

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
  • 2 bakłażany,
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • ½ szklanki czerwonego wina,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przepis

Bakłażany pokrój w plastry, posyp je solą, by pozbyć się specyficznej goryczki. Odstaw na je na chwilę, a potem odsącz na ręczniku papierowym. Posiekaj czosnek i cebulę, przysmaż je na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Mięso duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇