Lekki sos tatarski

Sos tatarski kojarzy się z Wielkanocą, ale sprawdza również na inne okazje. Doskonale smakuje jako dodatek do pizzy, domowych frytek czy warzywnych chipsów. Zobaczcie przepis na wegański sos tatarski.

Lekki sos tatarskiLekki sos tatarski

Składniki

Majonez wegański:

Składniki

  • 200 ml mleka roślinnego, np. sojowego
  • 50 ml oleju o neutralnym smaku
  • 50 g tofu naturalnego Polsoja
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.

Składniki

Sos tatarski:

Składniki

  • 200 ml majonezu wegańskiego
  • 10 grzybków marynowanych
  • 3-4 ogórki marynowane
  • 100 g tofu naturalnego Polsoja
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.

Przepis

Majonez wegański: mleko, pokruszone tofu, ocet, musztardę i wszystkie przyprawy miksować przez ok. 15 minut. Następnie bardzo powoli dolać olej i miksować jeszcze przez chwilę. Majonez wstawić do lodówki i poczekać kilka godzin, aż stężeje.

Przepis

Sos tatarski: grzybki, ogórki i tofu pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z majonezem, chrzanem i przyprawami.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥