Wigilijna zupa z karpia
Zupę z karpia możemy przygotować na tych częściach ryby, które nam zostaną po oprawianiu. Jest to więc doskonały sposób na wprowadzenie zasady "zero waste" w naszej kuchni. Zupa jest niezwykle esencjonalna i treściwa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 głowy karpia (bez oczu i należy wyjąć skrzela)
- ogony
- płetwy
- ikra
- 200 g włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler starte na tarce o grubych oczkach)
- 60 g masła
- 60 g mąki (na zasmażkę)
- szczypta imbiru
- ząbek czosnku
- sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- natka pietruszki do dekoracji
- 1,5-2 l wody
- 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
Umyte elementy karpia zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, i czosnek, gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, posolić, doprawić imbirem. Gdy zacznie się gotować, zaprawić zasmażką i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodać obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i serwować gościom.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze