Trwa ładowanie...
d1t34fb
20-12-2014 12:49

Wigilijna zupa z karpia

Przepis

Zupę z karpia możemy przygotować na tych częściach ryby, które nam zostaną po oprawianiu. Jest to więc doskonały sposób na wprowadzenie zasady "zero waste" w naszej kuchni. Zupa jest niezwykle esencjonalna i treściwa.

d1t34fb
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 głowy karpia (bez oczu i należy wyjąć skrzela)
  • ogony
  • płetwy
  • ikra
  • 200 g włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler starte na tarce o grubych oczkach)
  • 60 g masła
  • 60 g mąki (na zasmażkę)
  • szczypta imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1,5-2 l wody
  • 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
Przepis

Umyte elementy karpia zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, i czosnek, gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, posolić, doprawić imbirem. Gdy zacznie się gotować, zaprawić zasmażką i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodać obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i serwować gościom.

Wigilijna zupa z karpia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb