Buraczki tarte do słoików
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 3 kg buraków
- pół szklanki octu 10 proc.
- 1/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
Buraki bez obierania ugotować do miękkości - woda cały czas powinna zakrywać warzywa, w razie potrzeby należy dolać płynu. Ugotowane buraki odcedzić i ostudzić.
Następnie należy je obrać (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych, gdyż to jedne z najbardziej barwiących produktów spożywczych) i zetrzeć do miski na tarce o grubszych oczkach.
Pozostałe składniki, na zalewę, umieścić w garnku, podgrzać do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wlać do buraczków i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wypełnić wyparzone wcześniej i wysterylizowane słoiki.
Dobrze zakręcić i pasteryzować "na mokro" ok. 10 minut. Następnie odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, schować do spiżarni.
Takie buraczki to idealny dodatek do dań obiadowych - zrazów, gulaszy lub kotletów.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze