Trwa ładowanie...
d18fnfq

Buraczki tarte do słoików

Przepis
3.9
(25 głosów)
Oceń:
d18fnfq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • 3 kg buraków
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
Przepis

Buraki bez obierania ugotować do miękkości - woda cały czas powinna zakrywać warzywa, w razie potrzeby należy dolać płynu. Ugotowane buraki odcedzić i ostudzić.

Następnie należy je obrać (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych, gdyż to jedne z najbardziej barwiących produktów spożywczych) i zetrzeć do miski na tarce o grubszych oczkach.

Pozostałe składniki, na zalewę, umieścić w garnku, podgrzać do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wlać do buraczków i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wypełnić wyparzone wcześniej i wysterylizowane słoiki.

Dobrze zakręcić i pasteryzować "na mokro" ok. 10 minut. Następnie odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, schować do spiżarni.

Takie buraczki to idealny dodatek do dań obiadowych - zrazów, gulaszy lub kotletów.

d18fnfq
Buraczki tarte do słoików
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq