Wielkanocne kruche ciasteczka. Jak je zrobić?
Kruche ciasteczka wielkanocne w kształcie zajączków, kurczaczków i pisanek to idealny pomysł na świąteczne słodkości dla małych i dużych łasuchów. Pieczenie ciasteczek może być świetną zabawą dla wszystkich domowników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- aromat do pieczenia (waniliowy lub pomarańczowy)
- produkty do ozdabiania (np. kolorowe lukry, polewa czekoladowa)
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy masło roślinne, powinno być bardzo miękkie, najlepiej pokrojone w kostki, rozgniatamy z mąką łyżką tak, żeby powstały "wiórki".
- Potem dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18 proc. i aromat do pieczenia, można część zrobić np. z waniliowym i część z pomarańczowym.
- Ugniatamy porządnie i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować, wykroić foremkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10 minut.
- Pieczemy, aż się zarumienią, ale to, jak długo należy piec, zależy tak naprawdę od grubości ciasteczek. Na koniec dowolnie ozdabiamy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze