Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku
Tradycyjne świąteczne danie.
Składniki na kutię:
250 g pszenicy łuskanej
250 g zmielonego maku
200 ml miodu
150 ml wody
100 g migdałów
75 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Pszenicę zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę. Odsączyć pszenicę i zalać zimną wodą. Gotować do momentu, aż będzie bardzo miękka (ok. 40 minut). Zalać wrzątkiem mak, odcedzić go po ok. 20 minutach. Do ostudzonej pszenicy dodać mak i posiekane (wcześniej sparzone wrzątkiem) bakalie: rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodać zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Kutia najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzona, a smaki "przegryzą się" przynajmniej 12 godzin.