Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku

Tradycyjne świąteczne danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Kutia to jedno z tradycyjnych polskich dań, które w wielu domach obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. To pyszne połączenie maku i pszenicy. Tradycyjną recepturę na tę potrawę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki na kutię:

250 g pszenicy łuskanej
250 g zmielonego maku
200 ml miodu
150 ml wody
100 g migdałów
75 g orzechów włoskich
100 g rodzynek

Przygotowanie:

Pszenicę zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę. Odsączyć pszenicę i zalać zimną wodą. Gotować do momentu, aż będzie bardzo miękka (ok. 40 minut). Zalać wrzątkiem mak, odcedzić go po ok. 20 minutach. Do ostudzonej pszenicy dodać mak i posiekane (wcześniej sparzone wrzątkiem) bakalie: rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodać zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Kutia najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzona, a smaki "przegryzą się" przynajmniej 12 godzin.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru