Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku

Tradycyjne świąteczne danie.

Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Kutia to jedno z tradycyjnych polskich dań, które w wielu domach obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. To pyszne połączenie maku i pszenicy. Tradycyjną recepturę na tę potrawę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki na kutię:

250 g pszenicy łuskanej
250 g zmielonego maku
200 ml miodu
150 ml wody
100 g migdałów
75 g orzechów włoskich
100 g rodzynek

Przygotowanie:

Pszenicę zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę. Odsączyć pszenicę i zalać zimną wodą. Gotować do momentu, aż będzie bardzo miękka (ok. 40 minut). Zalać wrzątkiem mak, odcedzić go po ok. 20 minutach. Do ostudzonej pszenicy dodać mak i posiekane (wcześniej sparzone wrzątkiem) bakalie: rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodać zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Kutia najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzona, a smaki "przegryzą się" przynajmniej 12 godzin.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów