Trwa ładowanie...
d7jomyf

Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku

Tradycyjne świąteczne danie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tradycyjna kutia według przepisu z 1910 roku
(www.przepisytradycyjne.pl)
d7jomyf

Kutia to jedno z tradycyjnych polskich dań, które w wielu domach obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. To pyszne połączenie maku i pszenicy. Tradycyjną recepturę na tę potrawę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki na kutię:

250 g pszenicy łuskanej
250 g zmielonego maku
200 ml miodu
150 ml wody
100 g migdałów
75 g orzechów włoskich
100 g rodzynek

Przygotowanie:

d7jomyf

Pszenicę zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę. Odsączyć pszenicę i zalać zimną wodą. Gotować do momentu, aż będzie bardzo miękka (ok. 40 minut). Zalać wrzątkiem mak, odcedzić go po ok. 20 minutach. Do ostudzonej pszenicy dodać mak i posiekane (wcześniej sparzone wrzątkiem) bakalie: rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodać zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Kutia najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzona, a smaki "przegryzą się" przynajmniej 12 godzin.

POLECAMY:

Mak - pomoże na wiele dolegliwości zdrowotnych

Makowa panienka - pyszne ciasto na święta

d7jomyf

Domowe bułeczki z makiem

d7jomyf

Podziel się opinią

Share

d7jomyf

d7jomyf