Placki twarogowe z mąką ryżową. Smacznie i szybko
Takie placuszki możecie zrobić dla rodziny na śniadanie lub na obiad, można je również zapakować w pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Placuszki wychodzą pulchne i delikatne. Przepis poleca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
- owoce
Do miski wkładamy twarożek, jogurt naturalny, cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy blenderem. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, lekko rozprowadzamy na kształt placka. Smażymy na niewielkim ogniu, pod przykryciem na rumiano z dwóch stron. Gotowe placki podajemy z owocami, możemy dodać jogurt, serek, masło orzechowe, miód lub syrop klonowy.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze