Widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany pierniczkami
Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Mamy dla was przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami. Sernik będzie jeszcze delikatniejszy, jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód sernika:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:
- 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka masła
Do dekoracji:
- Płatki migdałowe, orzechy laskowe
- Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki.
- Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą.
- Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.
- Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160–165 stopni przez ok 75 minut.
- Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej.
- Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze