Trwa ładowanie...
d1w40yr
08-12-2022 10:57

Widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Przepis

Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Mamy dla was przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami. Sernik będzie jeszcze delikatniejszy, jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.

d1w40yr
2.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Spód sernika:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:

  • 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka masła

Do dekoracji:

  • Płatki migdałowe, orzechy laskowe
Przepis
  • Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki.
  • Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą.
  • Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160–165 stopni przez ok 75 minut.
  • Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej.
  • Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany pierniczkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj