Naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym. Ślinka cieknie!
Naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym i bananem to doskonałe połączenie, które sprawdzi się jako słodki posiłek lub zdrowy deser. Bo kto nie lubi naleśników? Przepis pochodzi z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Placki naleśnikowe:
- 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- do 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej (nie co mniej)
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- masło orzechowe
- banany
- Roztrzepane jajka połączyć z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie należy dodać mąkę i kakao.
- Po ponownym rozmieszaniu wlać odrobinę oleju i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki. (Dodatek oleju sprawi, że placki nie będą przywierały do patelni. Idealne ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
- Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
- Każdy naleśnik smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
- Gotowe placki posmarować masłem orzechowym. Na połowie posmarowanego naleśnika ułożyć plasterki banana i złożyć go na pół oraz jeszcze raz na pół.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze