Trwa ładowanie...
d3dgkl7
26-12-2018 13:02

Ciasteczka z karmelizowanym bekonem. Pyszne słodko-słone połączenie

Przepis

Jeśli znacie karmelizowany bekon, pewnie nie będę musiała Was do nich przekonywać. Dla mnie, która kontakt z mięsem ma zazwyczaj raz do roku podczas pilnowania cudzych kiełbasek na grillu, były to jedne z najdziwniejszych ciasteczek, jakie przyszło mi robić. Tymczasem okazuje się, że i sam bekon jest całkiem dobry, jeśli podpiecze się go w brązowym cukrze, i w połączeniu z masłem orzechowym tworzy ciekawy, smaczny, słodko-słony duet.

d3dgkl7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
cukrowawrozka.pl
Źródło: cukrowawrozka.pl
Składniki

Na ok. 25 ciasteczka:

  • 6 plastrów boczku, najlepiej fabrycznie cieniutko pokrojonego, wędzonego
  • 1/2 szklanki + 6 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru + cukier do obtaczania ciastek
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Przepis

Zaczynamy od bekonu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (jeśli macie funkcję grilla, to dobrze się tu sprawdzi, podobnie jak termoobieg). Plasterki boczku rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdy łyżką brązowego cukru. Pieczemy ok. 10 minut, aż cukier się rozpuści, a boczek nabierze bursztynowej barwy. Najlepiej cały czas kontrolować sytuację, bo łatwo jest go przypalić (tak jak ja swoją pierwszą partię :D). Gotowy boczek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Kiedy przestygnie, kroimy go na małe kawałeczki.

Ucieramy masło orzechowe z 1/2 szklanki brązowego cukru i 1/2 szklanki zwykłęgo cukru. Dodajemy jajo, sodę i sól i miksujemy do powstania jednolitej masy. Dosypujemy pokrojony bekon i miksujemy jeszcze chwilkę.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilka cm odstępu. Widelcem spłaszczamy je lekko.

Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Ciasteczka powinny urosnąć, ale będą miękkie, przez co można odnieść mylne wrażenie, że trzeba je piec dłużej. Twardej, kruchej konsystencji nabiorą po wystudzeniu. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Ciasteczka z karmelizowanym bekonem. Pyszne słodko-słone połączenie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
d3dgkl7
d3dgkl7
d3dgkl7
Więcej tematów
d3dgkl7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj