Sernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowym
Aksamitny i obłędnie czekoladowy sernik na spodzie z masłem orzechowym to doskonała propozycja na świąteczny deser. Sernik jest tak pyszny, ze z pewnością zadowoli nawet największych łasuchów. Zanim się obejrzycie, zniknie do ostatniego okruszka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Forma o średnicy 18 cm
Spód:
- 100 g ciastek maślanych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Masa:
- 100 g gorzkiej czekolady 64 proc.
- 200 g śmietany 30 proc.
- 500 g sera na sernik
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 25 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Ganache:
- 100 g śmietany 30 proc.
- 50 g gorzkiej czekolady 64 proc.
- Ciastka mielę za pomocą blendera. Dodaję masło, masło orzechowe i sól. Wszystko razem mieszam. Umieszczam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Ser, cukier, sól i mąkę ziemniaczaną wkładam do misy miksera i łączę. Wlewam rozpuszczoną w śmietanie czekoladę.
- Dodaję po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 40 minut. Studzę sernik w uchylonym piekarniku.
- Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Polewą oblewam ostudzony sernik
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze