Trwa ładowanie...
d1o03d1

Bez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananowe

Przepis

Wypróbujcie przepis z bloga "Marta M." na pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bananowe. Do jego przygotowania warto wykorzystać mocno dojrzałe banany, które zalegają gdzieś w kącie lodówki.

Oceń jako pierwszy:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru (np. brązowego lub kokosowego)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 1 banan pokrojony na grubsze plastry (opcjonalnie)
Przepis
  • Banany rozgnieść widelcem. Masło orzechowe delikatnie podgrzać, by uzyskało płynną konsystencję (można dodać kilka łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać).
  • Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Banany przełożyć do dużej miski, dodać masło orzechowe i cukier. Dokładnie wymieszać
  • Dodać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać migdały i wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę, ułożyć plasterki banana i piec przez ok. 45 minut.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Bez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1o03d1

Podziel się opinią

Share
d1o03d1
d1o03d1
d1o03d1
d1o03d1
Więcej tematów
d1o03d1