Trwa ładowanie...
d3hcmw9
11-04-2018 14:55

Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym

Przepis

Migdałowy budyń jaglany to świetny deser dla każdego. Jest pyszny i dostarcza wielu ważnych składników do pracy organizmu. Ze względu na obecność węglowodanów złożonych i prostych pochodzących z miodu czy banana nada się po treningu lub w czasie aktywnego dnia. Kasza jaglana jako podstawa deseru jest lekkostrawna i zdrowa. Nie zawiera glutenu. Obfituje w witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę oraz dostarcza organizmowi krzemu, tak potrzebnego, aby mieć piękne i zdrowe włosy. Przepis został przygotowany przez Paulinę Ihnatowicz, dietetyka firmy Sante.

d3hcmw9
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 100 g mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g masła orzechowego Go On
  • do dekoracji: kilka migdałów i posypka cynamonowa
Przepis

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z masłem orzechowym Go On i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną. Udekorować migdałami i posypać cynamonem według własnego uznania.

Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hcmw9
d3hcmw9
d3hcmw9
d3hcmw9
Więcej tematów
d3hcmw9