Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym

Migdałowy budyń jaglany to świetny deser dla każdego. Jest pyszny i dostarcza wielu ważnych składników do pracy organizmu. Ze względu na obecność węglowodanów złożonych i prostych pochodzących z miodu czy banana nada się po treningu lub w czasie aktywnego dnia. Kasza jaglana jako podstawa deseru jest lekkostrawna i zdrowa. Nie zawiera glutenu. Obfituje w witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę oraz dostarcza organizmowi krzemu, tak potrzebnego, aby mieć piękne i zdrowe włosy. Przepis został przygotowany przez Paulinę Ihnatowicz, dietetyka firmy Sante.

Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznymMigdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 100 g mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g masła orzechowego Go On
  • do dekoracji: kilka migdałów i posypka cynamonowa

Przepis

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z masłem orzechowym Go On i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną. Udekorować migdałami i posypać cynamonem według własnego uznania.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna