Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym
Migdałowy budyń jaglany to świetny deser dla każdego. Jest pyszny i dostarcza wielu ważnych składników do pracy organizmu. Ze względu na obecność węglowodanów złożonych i prostych pochodzących z miodu czy banana nada się po treningu lub w czasie aktywnego dnia. Kasza jaglana jako podstawa deseru jest lekkostrawna i zdrowa. Nie zawiera glutenu. Obfituje w witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę oraz dostarcza organizmowi krzemu, tak potrzebnego, aby mieć piękne i zdrowe włosy. Przepis został przygotowany przez Paulinę Ihnatowicz, dietetyka firmy Sante.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 80 g kaszy jaglanej
- 100 g mleka migdałowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g masła orzechowego Go On
- do dekoracji: kilka migdałów i posypka cynamonowa
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z masłem orzechowym Go On i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną. Udekorować migdałami i posypać cynamonem według własnego uznania.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze