Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

Przepis

Te czekoladowe ciasteczka będą idealne, kiedy dopadnie cię ochota na słodkie małe co nieco. Świetnie pasują do kawy lub kubka gorącego kakao.

Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym
123
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • dobrej jakości masło orzechowe
Przepis

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać posiekaną czekoladę. Podgrzać do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając, a następnie odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Zmiksować i powoli wlać masę czekoladową. Mąkę przesiać przez sito. Połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.

Suche składniki wymieszać z mokrymi, a powstałą masę włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta dość duże kulki, do środka nakładając masło orzechowe. Kulki delikatnie rozpłaszczyć dłonią. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 170 stopni C. Studzić na kratce i podawać.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y