Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym
Te czekoladowe ciasteczka będą idealne, kiedy dopadnie cię ochota na słodkie małe co nieco. Świetnie pasują do kawy lub kubka gorącego kakao.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać posiekaną czekoladę. Podgrzać do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając, a następnie odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier, następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Zmiksować i powoli wlać masę czekoladową. Mąkę przesiać przez sito. Połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
Suche składniki wymieszać z mokrymi, a powstałą masę włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta dość duże kulki, do środka nakładając masło orzechowe. Kulki delikatnie rozpłaszczyć dłonią. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 170 stopni C. Studzić na kratce i podawać.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze