Kakaowa rolada z masłem orzechowym

Pyszny wypiek, który piecze się jedynie kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Przepis prosto z "Mientablog".

Kakaowa rolada z masłem orzechowymKakaowa rolada z masłem orzechowym
Diana Kowalczyk

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/4 łyżeczki sody

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kremowego masła orzechowego
  • łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • maliny do podania

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (oba składniki powinny być przesiane). Delikatnie mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i pokrojone dekorujemy malinami.
Zobacz także: ciasto pijana śliwka

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀