Kakaowa rolada z masłem orzechowym

Pyszny wypiek, który piecze się jedynie kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Przepis prosto z "Mientablog".

Kakaowa rolada z masłem orzechowymKakaowa rolada z masłem orzechowym
Diana Kowalczyk

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/4 łyżeczki sody

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kremowego masła orzechowego
  • łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • maliny do podania

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (oba składniki powinny być przesiane). Delikatnie mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i pokrojone dekorujemy malinami.
Zobacz także: ciasto pijana śliwka

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca