Trwa ładowanie...
dca87gr
23-07-2017 10:29

Kakaowa rolada z masłem orzechowym

Przepis

Pyszny wypiek, który piecze się jedynie kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Przepis prosto z "Mientablog".

dca87gr
3.0
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.mientablog.com
Źródło: www.mientablog.com
Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/4 łyżeczki sody

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kremowego masła orzechowego
  • łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • maliny do podania
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (oba składniki powinny być przesiane). Delikatnie mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i pokrojone dekorujemy malinami.
Zobacz także: ciasto pijana śliwka

Kakaowa rolada z masłem orzechowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

35
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dca87gr
dca87gr
dca87gr
dca87gr
Więcej tematów
dca87gr