Kakaowa rolada z masłem orzechowym
Pyszny wypiek, który piecze się jedynie kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Przepis prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1/4 łyżeczki sody
Masa:
- 250 g mascarpone
- 150 g kremowego masła orzechowego
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- maliny do podania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (oba składniki powinny być przesiane). Delikatnie mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i pokrojone dekorujemy malinami.
Zobacz także: ciasto pijana śliwka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze