Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Na tortownicę 24 cm:
Spód:
- 2 szklanki pokruszonych krakersów
- 1/4 szklanki cukru
- 60 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 średniej wielkości dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
- 150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie krakersy
Krakersy mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy banany i masło orzechowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, po dodaniu każdego miksując krótko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Masę serową wylewamy na spód z krakersów. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez około 60 minut. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą (sernik będzie bardziej aksamitny).
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po ok. 15 minutach od wyłączenia oddzielamy go delikatnie nożem od obręczy tortownicy (żeby nie powstawały pęknięcia na środku).
Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Opcjonalnie dekorujemy krakersami.
Zobacz także: proste ciasto drożdżowe dla leniwych
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze