Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersachSernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Składniki

Na tortownicę 24 cm:
Spód:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie krakersy

Przepis

Krakersy mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy banany i masło orzechowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, po dodaniu każdego miksując krótko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Masę serową wylewamy na spód z krakersów. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez około 60 minut. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą (sernik będzie bardziej aksamitny).

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po ok. 15 minutach od wyłączenia oddzielamy go delikatnie nożem od obręczy tortownicy (żeby nie powstawały pęknięcia na środku).

Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Opcjonalnie dekorujemy krakersami.
Zobacz także: proste ciasto drożdżowe dla leniwych

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź