Trwa ładowanie...
d3qscw2
24-02-2017 11:25

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Przepis
d3qscw2
3.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Na tortownicę 24 cm:
Spód:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie krakersy
Przepis

Krakersy mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy banany i masło orzechowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, po dodaniu każdego miksując krótko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Masę serową wylewamy na spód z krakersów. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez około 60 minut. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą (sernik będzie bardziej aksamitny).

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po ok. 15 minutach od wyłączenia oddzielamy go delikatnie nożem od obręczy tortownicy (żeby nie powstawały pęknięcia na środku).

Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Opcjonalnie dekorujemy krakersami.
Zobacz także: proste ciasto drożdżowe dla leniwych

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
Więcej tematów
d3qscw2