Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów

Przepis

Słodkie orzechowe kulki skradną serce niejednego łasucha. Jeśli zamienisz tradycyjne składniki na zdrowsze, otrzymasz dietetyczną przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jak jeść słodycze i nie tyć".

3.8
(5 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów
Materiały prasowe
Składniki

Nadzienie:

  • 180 g mascarpone lub ricotty, serka grani, stałej części mleczka kokosowego
  • 21 łyżki zmielonego ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych lub masła orzechowego, migdałowego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 11 łyżki kakao lub karobu

Dodatkowo:

  • 14 całych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów
  • 80 g pokrojonych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów
Przepis

Składniki na nadzienie mieszamy łyżką i wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się bardziej brązowe. Wyjmujemy nadzienie z zamrażalnika i formujemy kulki. Do środka wkładamy po jednym orzechu. Często myjemy ręce w zimnej wodzie, dzięki czemu masa podczas formowania w dłoniach wolniej się rozpuszcza. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażalnika, żeby się schłodziły. Pokrojone orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się złociste. Kulki obtaczamy w orzechach i przechowujemy w zamrażalniku.

Materiały prasowe
d4i2tal
Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
13
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal