Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów

Słodkie orzechowe kulki skradną serce niejednego łasucha. Jeśli zamienisz tradycyjne składniki na zdrowsze, otrzymasz dietetyczną przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jak jeść słodycze i nie tyć".

Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchówOrzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów
oprac. Katarzyna Gileta

Nadzienie:

  • 180 g mascarpone lub ricotty, serka grani, stałej części mleczka kokosowego
  • 21 łyżki zmielonego ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych lub masła orzechowego, migdałowego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 11 łyżki kakao lub karobu

Dodatkowo:

  • 14 całych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów
  • 80 g pokrojonych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów

Przepis

Składniki na nadzienie mieszamy łyżką i wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się bardziej brązowe. Wyjmujemy nadzienie z zamrażalnika i formujemy kulki. Do środka wkładamy po jednym orzechu. Często myjemy ręce w zimnej wodzie, dzięki czemu masa podczas formowania w dłoniach wolniej się rozpuszcza. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażalnika, żeby się schłodziły. Pokrojone orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się złociste. Kulki obtaczamy w orzechach i przechowujemy w zamrażalniku.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się