Kukułeczka bez pieczenia. Przepyszne ciacho na lato
Ekspresowe ciacho bez pieczenia. Jednym z najważniejszych składników są popularne kukułki. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
- Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia.
- W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając, aż budyń będzie gęsty.
- Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
- Na dnie tortownicy 24 cm x 24 cm układamy namoczone mleku herbatniki.
- Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej.
- Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników.
- Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną.
- Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą.
- Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze