Kuchnia "z pieprzem" na walentynki
Walentynki to wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych. Bez względu na to, jak ciekawego prezentu nie wymyślimy dla swojej wybranki lub wybranka, warto rozpocząć walentynkowe przyjemności od pożywnej kolacji, która da energię na resztę wieczoru. W tym celu można wybrać się do restauracji lub spróbować przyrządzić coś na własną rękę?
Największym powodzeniem w walentynkowym menu cieszą się kulinarne afrodyzjaki, które dzięki specjalnym właściwościom pobudzają nasze zmysły oraz dostarczają siły. Niektóre produkty dostępne w każdej kuchni posiadają energetyzujące właściwości, relaksują oraz działają na kobiecy popęd oraz męską potencję. Warto je poznać, aby móc odpowiednio przygotować się do wieczornych atrakcji.
– Wśród warzyw popularnością powinny cieszyć się seler, sałata, papryka, bakłażan, czosnek oraz chrzan. Zawierają witaminy oraz liczne mikroelementy, które generują pozytywne emocje oraz wzmacniają organizm – wyjaśnia Michał Maj, Szef Kuchni restauracji Trafik Jedzenie & Przyjaciele. Dodatkowo, nie można zapomnieć o grzybach, daniach z drobiu, a w szczególności owocach morza. Te ostatnie, dzięki dużej zawartości potasu oraz rzadkich minerałów, wykazują silne działania pobudzające. Szykując walentynkową kolację warto zaopatrzyć się w takie produkty jak: ostrygi, kawior, krewetki, homary, łosoś, pstrąg czy sandacz.
– Smakowitą kolację uzupełniamy aromatycznym deserem, na przykład z dodatkiem owoców posiadających energetyzujące właściwości. Wśród owoców największe właściwości pobudzające mają: banany, melony, awokado, brzoskwinie oraz morele. Warto uwzględnić je w jadłospisie, serwując bananowe founde, desery z dodatkiem budyniu, śmietany, biszkoptów czy lodów – radzi Michał Maj z Trafik. – Ciekawym owocowym połączeniem jest ananas z chili oraz miodem, który jest nie tylko przepyszny, ale i ma działanie relaksujące cały organizm oraz pobudzające libido. Jako dodatek do deseru, idealnie sprawdzi się popularny afrodyzjak, czyli czekolada, która od wieków traktowana jest jako środek zwiększający aktywność seksualną, wykazujący działania przeciwdepresyjne oraz wzmacniające.
W walentynkowej kuchni nie może zabraknąć także właściwych przypraw oraz napojów. Bardzo skutecznie krążenie oraz pracę mózgu usprawniają: bazylia, cynamon, imbir, kolendra, szafran oraz kardamon. Warto zwrócić uwagę również na gałkę muszkatołową oraz czarny pieprz, który gości na każdym stole. Do delikatnie pobudzających napojów zaliczamy z kolei: kawę, gorącą czekoladę, sok z ananasa oraz oczywiście alkohol, który jednak – aby miał działanie pobudzające – warto spożyć w ograniczonych ilościach.