Co jeść, by mieć zdrowe serce
Serce jak dzwon
None
Zbyt dużo czerwonego mięsa, fast foodów, cukru plus stresujący tryb życia to czynniki, które sprzyjają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy. Chorób krążenia można by jednak uniknąć, stosując odpowiednią dietę. Podpowiadamy, co jeść, by mieć serce jak dzwon.
Pomarańcze
Zawierają mnóstwo cennych dla serca składników. Po pierwsze bogate są w pektyny, które jak gąbka chłoną cholesterol z jedzenia i blokują jego wchłanianie. Wykazują więc podobne działanie do leków, które wiążą kwasy żółciowe i tym samym zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym pektyny obecne w pomarańczach pomagają zneutralizować biało o nazwie galektyna-3, które powoduje bliznowacenie tkanki serca, co prowadzi do niewydolności serca. Trzeba pamiętać, że pektyny występują nie tylko w soczystym miąższu, ale też białych częściach owoców. Bardzo ważną rolę spełnia też potas. Równowaga między sodem, którego zwykle w diecie jest zbyt dużo, i potasem jest kluczowa dla funkcjonowania organizmu, a w szczególności do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.