Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny
Dobra kawa to dla wielu osób niezbędny napój o poranku lub w trakcie dnia. Jedną z najpopularniejszych odmian jest kawa po turecku - specjalny sposób zaparzania sprawia, że kusi aromatem i smakiem. Do przygotowania kawy niezbędny jest malutki tygielek i filiżanka wielkością przypominająca filiżankę do espresso.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy (powinna przypominać pył)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 filiżanka wody (jak do espresso) + 1/4 tej samej filiżanki wody do odparowania
- opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu
Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę, odmierzając ją przy użyciu malutkiej filiżanki. W tygielku powinna znaleźć się filiżanka i 1/4 wody. Kawę gotujemy na maleńkim ogniu. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, można zebrać je i wyrzucić. Chwilę przed zagotowaniem, na wierzchu kawy wytworzy się piana. Jeśli zacznie się podnosić, zdejmujemy kawę z ognia, nie dopuszczając do zagotowania, czekamy, aż piana opadnie i znów stawiamy na ogień. Czynność powtarzamy trzykrotnie, dopiero wtedy nasza kawa jest gotowa do picia.
Uwaga: kawy po turecku zwyczajowo nie pija się z mlekiem, zamiast tego podaje się ją ze szklanką czystej wody. Jeśli koniecznie chcemy dodać mleka, wlewamy je zimne, pół na pół z wodą (zmniejszamy ilość wody na rzecz mleka) i gotujemy wszystko jednocześnie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze