Trwa ładowanie...
d2hy51f
d2hy51f

Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny

Przepis

Dobra kawa to dla wielu osób niezbędny napój o poranku lub w trakcie dnia. Jedną z najpopularniejszych odmian jest kawa po turecku - specjalny sposób zaparzania sprawia, że kusi aromatem i smakiem. Do przygotowania kawy niezbędny jest malutki tygielek i filiżanka wielkością przypominająca filiżankę do espresso.

4.2
(9 głosów)
Oceń:
d2hy51f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny
Składniki
  • 1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy (powinna przypominać pył)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 filiżanka wody (jak do espresso) + 1/4 tej samej filiżanki wody do odparowania
  • opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu
Przepis

Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę, odmierzając ją przy użyciu malutkiej filiżanki. W tygielku powinna znaleźć się filiżanka i 1/4 wody. Kawę gotujemy na maleńkim ogniu. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, można zebrać je i wyrzucić. Chwilę przed zagotowaniem, na wierzchu kawy wytworzy się piana. Jeśli zacznie się podnosić, zdejmujemy kawę z ognia, nie dopuszczając do zagotowania, czekamy, aż piana opadnie i znów stawiamy na ogień. Czynność powtarzamy trzykrotnie, dopiero wtedy nasza kawa jest gotowa do picia.

Uwaga: kawy po turecku zwyczajowo nie pija się z mlekiem, zamiast tego podaje się ją ze szklanką czystej wody. Jeśli koniecznie chcemy dodać mleka, wlewamy je zimne, pół na pół z wodą (zmniejszamy ilość wody na rzecz mleka) i gotujemy wszystko jednocześnie.

Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
6
Share
d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f

d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f