Warto wiedzieć
Trudno znaleźć bardziej skoncentrowane źródło wartościowych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jedzenie jajek też wymaga zachowania pewnych zasad. Przede wszystkim musimy wiedzieć, z czym można je łączyć, by nie narazić na szwank swojego zdrowia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Szczypiorek
Bez niego ciężko wyobrazić sobie tradycyjną jajecznicę, podobnie jak bez dodatku boczku czy szynki. O ile jednak "wkładkę mięsną" warto dla zdrowia pomijać, to o szczypiorku starajmy się nie zapominać. Żółtko stanowi bowiem jeden z najbardziej zakwaszających produktów spożywczych, co nie sprzyja naszemu organizmowi. Dlatego do jajecznicy powinniśmy zawsze dosypać trochę posiekanego szczypiorku, wykazującego właściwości zasadotwórcze, ale mającego też inne walory, m.in. ułatwiającego trwanie, poprawiającego apetyt i obniżającego ciśnienie krwi.
Jarmuż
Bardzo modne ostatnio warzywo z rodziny kapustowatych to skarbnica wspomagającego trawienie błonnika, chlorofilu, licznych witamin czy sulforafanu – związku stymulującego wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Problem w tym, że wielu osobom sam jarmuż zwyczajnie nie smakuje. A może warto spróbować go w duecie z jajkiem? Zdaniem naukowców to bardzo dobre połączenie, stanowiące skuteczną broń w walce z różnymi dolegliwościami. I całkiem smaczne, gdy jarmuż poddusimy na patelni z przeciśniętym czosnkiem, obok smażąc jajko sadzone.
Szpinak
Możemy go przyrządzić podobnie jak jarmuż, podsmażając na maśle, a następnie wbijając jajko i czekając, aż się odpowiednio zetnie. Szpinak z jajkiem to nie tylko smaczne, ale i zdrowe połączenie, dzięki któremu możemy czerpać wszystko, co najlepsze zarówno z jajek, jak i szpinaku – skarbnicy żelaza, wapnia, witamin (zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6) oraz oczyszczającego wątrobę i nerki chlorofilu czy wzmacniających system odpornościowy antyoksydantów.
Rzeżucha
Zwykle trafia na nasze stoły tylko w okresie wielkanocnym, choć powinna gościć na nich przez cały rok, gdyż rzeżucha usprawnia procesy przemiany materii, przyspiesza trawienie, pomaga uporać się z anemią, oczyszcza krew, obniża poziom cukru, reguluje pracę trzustki oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto ją łączyć z jajkiem, co potęguje lecznicze działanie obu produktów. Przygotujmy z nich np. pyszną i pożywną pastę kanapkową.
Pomidor
Badania naukowe wykazały, że jajko uwalnia najwięcej cennych karotenoidów (czyli związków zapobiegających schorzeniom układu krążenia i nowotworom, a także korzystnie wpływających na wzrok), gdy łączymy je z warzywami. Na przykład pomidorami, które z kolei warto spożywać na ciepło, gdyż wtedy dostarczają szczególnie dużo wartościowego likopenu. Wniosek? Przyrządźmy szakszukę, czyli pochodzącą z kuchni północnoafrykańskiej potrawę, składającą się ze smażonych na jednej patelni jajek, pomidorów, cebuli i papryki, doprawionych solą, pieprzem oraz kuminem.
Brokuły
Nie masz pomysłu na lunch czy kolację? Przygotuj sałatkę z ugotowanego al dente brokuła, 2-3 pokrojonych w ósemki pomidorów i 3 jajek podzielonych na ćwiartki. Polej sosem z jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa potrawa, także z uwagi na połączenie jajek i brokuła, tworzących – zdaniem specjalistów – duet idealny.
Awokado
Nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury. Walorem awokado są nie tylko bardzo duże właściwości odżywcze i prozdrowotne, ale również fakt, że owoc można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Warto łączyć go z jajkiem, na przykład w sposób zaproponowany przez Annę Lewandowską. Wystarczy obrać awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę, a w jej miejsce wbić jajko. Następnie piec około 25 minut w 180 stopniach C.
Cytrusy
Jajka mają również właściwości odchudzające. Do takich wniosków doszli specjaliści z amerykańskiej Kliniki Mayo, zajmującej się leczeniem otyłości, którzy opracowali dietę polegającą na jedzeniu niemal wyłącznie jaj na twardo i warzyw: sałaty, brokułów, pomidorów, marchewki i ogórków. Co ciekawe, jajkom mogą też towarzyszyć owoce cytrusowe, m.in. grejpfrut. Takie połączenie pozwala bowiem szczególnie efektywnie walczyć ze zbędnymi kilogramami.