Najzdrowsze połączenie na śniadanie. Co dodać do jajek?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 9Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Trudno znaleźć bardziej skoncentrowane źródło wartościowych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jedzenie jajek też wymaga zachowania pewnych zasad. Przede wszystkim musimy wiedzieć, z czym można je łączyć, by nie narazić na szwank swojego zdrowia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Szczypiorek

Obraz
© Fotolia

Bez niego ciężko wyobrazić sobie tradycyjną jajecznicę, podobnie jak bez dodatku boczku czy szynki. O ile jednak "wkładkę mięsną" warto dla zdrowia pomijać, to o szczypiorku starajmy się nie zapominać. Żółtko stanowi bowiem jeden z najbardziej zakwaszających produktów spożywczych, co nie sprzyja naszemu organizmowi. Dlatego do jajecznicy powinniśmy zawsze dosypać trochę posiekanego szczypiorku, wykazującego właściwości zasadotwórcze, ale mającego też inne walory, m.in. ułatwiającego trwanie, poprawiającego apetyt i obniżającego ciśnienie krwi.

/ 9Jarmuż

Obraz
© 123RF

Bardzo modne ostatnio warzywo z rodziny kapustowatych to skarbnica wspomagającego trawienie błonnika, chlorofilu, licznych witamin czy sulforafanu – związku stymulującego wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Problem w tym, że wielu osobom sam jarmuż zwyczajnie nie smakuje. A może warto spróbować go w duecie z jajkiem? Zdaniem naukowców to bardzo dobre połączenie, stanowiące skuteczną broń w walce z różnymi dolegliwościami. I całkiem smaczne, gdy jarmuż poddusimy na patelni z przeciśniętym czosnkiem, obok smażąc jajko sadzone.

/ 9Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Możemy go przyrządzić podobnie jak jarmuż, podsmażając na maśle, a następnie wbijając jajko i czekając, aż się odpowiednio zetnie. Szpinak z jajkiem to nie tylko smaczne, ale i zdrowe połączenie, dzięki któremu możemy czerpać wszystko, co najlepsze zarówno z jajek, jak i szpinaku – skarbnicy żelaza, wapnia, witamin (zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6) oraz oczyszczającego wątrobę i nerki chlorofilu czy wzmacniających system odpornościowy antyoksydantów.

/ 9Rzeżucha

Obraz
© Fotolia

Zwykle trafia na nasze stoły tylko w okresie wielkanocnym, choć powinna gościć na nich przez cały rok, gdyż rzeżucha usprawnia procesy przemiany materii, przyspiesza trawienie, pomaga uporać się z anemią, oczyszcza krew, obniża poziom cukru, reguluje pracę trzustki oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto ją łączyć z jajkiem, co potęguje lecznicze działanie obu produktów. Przygotujmy z nich np. pyszną i pożywną pastę kanapkową.

/ 9Pomidor

Obraz
© iStock.com

Badania naukowe wykazały, że jajko uwalnia najwięcej cennych karotenoidów (czyli związków zapobiegających schorzeniom układu krążenia i nowotworom, a także korzystnie wpływających na wzrok), gdy łączymy je z warzywami. Na przykład pomidorami, które z kolei warto spożywać na ciepło, gdyż wtedy dostarczają szczególnie dużo wartościowego likopenu. Wniosek? Przyrządźmy szakszukę, czyli pochodzącą z kuchni północnoafrykańskiej potrawę, składającą się ze smażonych na jednej patelni jajek, pomidorów, cebuli i papryki, doprawionych solą, pieprzem oraz kuminem.

/ 9Brokuły

Obraz
© 123RF

Nie masz pomysłu na lunch czy kolację? Przygotuj sałatkę z ugotowanego al dente brokuła, 2-3 pokrojonych w ósemki pomidorów i 3 jajek podzielonych na ćwiartki. Polej sosem z jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa potrawa, także z uwagi na połączenie jajek i brokuła, tworzących – zdaniem specjalistów – duet idealny.

/ 9Awokado

Obraz
© iStock.com

Nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury. Walorem awokado są nie tylko bardzo duże właściwości odżywcze i prozdrowotne, ale również fakt, że owoc można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Warto łączyć go z jajkiem, na przykład w sposób zaproponowany przez Annę Lewandowską. Wystarczy obrać awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę, a w jej miejsce wbić jajko. Następnie piec około 25 minut w 180 stopniach C.

/ 9Cytrusy

Obraz
© 123RF

Jajka mają również właściwości odchudzające. Do takich wniosków doszli specjaliści z amerykańskiej Kliniki Mayo, zajmującej się leczeniem otyłości, którzy opracowali dietę polegającą na jedzeniu niemal wyłącznie jaj na twardo i warzyw: sałaty, brokułów, pomidorów, marchewki i ogórków. Co ciekawe, jajkom mogą też towarzyszyć owoce cytrusowe, m.in. grejpfrut. Takie połączenie pozwala bowiem szczególnie efektywnie walczyć ze zbędnymi kilogramami.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki