Ryba na piątek: halibut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Mnóstwo zastosowań w kuchni i wiele wartości odżywczych to tylko niektóre z zalet tej osiągającej ogromne rozmiary ryby. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety? W jaki sposób ją przyrządzać? Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę halibuta.

/ 6Gigant z Oceanu Atlantyckiego

Obraz
© 123RF

Halibut, nazywany czasem w Polsce kulpakiem, to niezwykła ryba nie tylko ze względu na swoje właściwości odżywcze, ale również rozmiary. Pływający po głębinach Oceanu Atlantyckiego rybny drapieżnik może osiągnąć ponad 3 metry długości i nawet 200 kg wagi. Parę lat temu polskie media obiegła informacja, że nasz rodak złowił w Norwegii halibuta o wadze 196 kg.

/ 6Ryba idealna podczas diety

Obraz
© 123RF

To ryba wymieniana wśród najbardziej dietetycznych przedstawicieli gatunku. Zawiera zaledwie 90 kalorii w 100 g. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie diety osób kontrolujących wagę. Co więcej, jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy A, B i D.

/ 6Szeroki wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Halibut może być przygotowany na wiele sposobów. Nic zatem dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych ryb. Świetnie sprawdzi się zarówno upieczony w piekarniku, jak i usmażony bądź przygotowany na parze. Kucharze często łączą go z tymiankiem, oregano, kolendrą, rozmarynem i koprem.

/ 6Przepis na pieczonego halibuta z cytryną i tymiankiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety, 1 cytryna, tymianek, koperek, sól i pieprz.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie kładziemy na nie pokrojoną w plastry cytrynę i koperek. Szczelnie zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut.

/ 6Przepis na smażonego halibuta w migdałach

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety, 100 g płatków migdałów, 50 g mąki, 3 łyżki miodu, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą, pieprzem i oregano, po czym obtaczamy je w mące i miodzie. Posypujemy je z każdej strony płatkami migdałów. Następnie smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka stanie się chrupiąca i złota.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej