Ryba na piątek: halibut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Mnóstwo zastosowań w kuchni i wiele wartości odżywczych to tylko niektóre z zalet tej osiągającej ogromne rozmiary ryby. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety? W jaki sposób ją przyrządzać? Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę halibuta.

/ 6Gigant z Oceanu Atlantyckiego

Obraz
© 123RF

Halibut, nazywany czasem w Polsce kulpakiem, to niezwykła ryba nie tylko ze względu na swoje właściwości odżywcze, ale również rozmiary. Pływający po głębinach Oceanu Atlantyckiego rybny drapieżnik może osiągnąć ponad 3 metry długości i nawet 200 kg wagi. Parę lat temu polskie media obiegła informacja, że nasz rodak złowił w Norwegii halibuta o wadze 196 kg.

/ 6Ryba idealna podczas diety

Obraz
© 123RF

To ryba wymieniana wśród najbardziej dietetycznych przedstawicieli gatunku. Zawiera zaledwie 90 kalorii w 100 g. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie diety osób kontrolujących wagę. Co więcej, jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy A, B i D.

/ 6Szeroki wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Halibut może być przygotowany na wiele sposobów. Nic zatem dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych ryb. Świetnie sprawdzi się zarówno upieczony w piekarniku, jak i usmażony bądź przygotowany na parze. Kucharze często łączą go z tymiankiem, oregano, kolendrą, rozmarynem i koprem.

/ 6Przepis na pieczonego halibuta z cytryną i tymiankiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety, 1 cytryna, tymianek, koperek, sól i pieprz.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie kładziemy na nie pokrojoną w plastry cytrynę i koperek. Szczelnie zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut.

/ 6Przepis na smażonego halibuta w migdałach

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety, 100 g płatków migdałów, 50 g mąki, 3 łyżki miodu, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą, pieprzem i oregano, po czym obtaczamy je w mące i miodzie. Posypujemy je z każdej strony płatkami migdałów. Następnie smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka stanie się chrupiąca i złota.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców