Ryba na piątek: halibut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Mnóstwo zastosowań w kuchni i wiele wartości odżywczych to tylko niektóre z zalet tej osiągającej ogromne rozmiary ryby. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety? W jaki sposób ją przyrządzać? Dziś w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę halibuta.

/ 6Gigant z Oceanu Atlantyckiego

Obraz
© 123RF

Halibut, nazywany czasem w Polsce kulpakiem, to niezwykła ryba nie tylko ze względu na swoje właściwości odżywcze, ale również rozmiary. Pływający po głębinach Oceanu Atlantyckiego rybny drapieżnik może osiągnąć ponad 3 metry długości i nawet 200 kg wagi. Parę lat temu polskie media obiegła informacja, że nasz rodak złowił w Norwegii halibuta o wadze 196 kg.

/ 6Ryba idealna podczas diety

Obraz
© 123RF

To ryba wymieniana wśród najbardziej dietetycznych przedstawicieli gatunku. Zawiera zaledwie 90 kalorii w 100 g. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie diety osób kontrolujących wagę. Co więcej, jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy A, B i D.

/ 6Szeroki wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Halibut może być przygotowany na wiele sposobów. Nic zatem dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych ryb. Świetnie sprawdzi się zarówno upieczony w piekarniku, jak i usmażony bądź przygotowany na parze. Kucharze często łączą go z tymiankiem, oregano, kolendrą, rozmarynem i koprem.

/ 6Przepis na pieczonego halibuta z cytryną i tymiankiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety, 1 cytryna, tymianek, koperek, sól i pieprz.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie kładziemy na nie pokrojoną w plastry cytrynę i koperek. Szczelnie zawijamy w folię i pieczemy ok. 30 minut.

/ 6Przepis na smażonego halibuta w migdałach

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 filety, 100 g płatków migdałów, 50 g mąki, 3 łyżki miodu, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *filety doprawiamy solą, pieprzem i oregano, po czym obtaczamy je w mące i miodzie. Posypujemy je z każdej strony płatkami migdałów. Następnie smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka stanie się chrupiąca i złota.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę