Trwa ładowanie...

Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Wbrew pozorom nie jest najprostsza potrawa. Nie wystarczą tylko warzywa i mięso. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Poznaj 3 proste triki na idealny rosół i zostań mistrzem kuchni.

Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błądŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Opalana cebula

Aby uzyskać wyraźny smak i kolor bulionu należy do gotowania dodać opaloną cebulę. To prosty trik, który nada złocisto-brązową barwę oraz wydobędzie głęboki aromat. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

Kolejność przypraw

Podstawą dobrego rosołu są przyprawy. Do podstawowych należy lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz oraz liść laurowy. Ważna jest również kolejność dodawanych ziół. Ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy razem z mięsem do bulionu. Lubczyk razem z warzywami. Rosół należy posolić pod koniec gotowania. Natomiast pieprz dodać tuż przed podaniem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar warto poeksperymentować z innymi ziołami. Możemy dodać natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki.

Mieszanka mięs

Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Należy kupić prawdziwą kurę, a nie udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Wykwintny rosół możemy przygotować również na przepiórce lub króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Mięso należy przed wrzuceniem zalać zimną wodą, żeby pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj