Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Wbrew pozorom nie jest najprostsza potrawa. Nie wystarczą tylko warzywa i mięso. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Poznaj 3 proste triki na idealny rosół i zostań mistrzem kuchni.
Opalana cebula
Aby uzyskać wyraźny smak i kolor bulionu należy do gotowania dodać opaloną cebulę. To prosty trik, który nada złocisto-brązową barwę oraz wydobędzie głęboki aromat. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.
Kolejność przypraw
Podstawą dobrego rosołu są przyprawy. Do podstawowych należy lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz oraz liść laurowy. Ważna jest również kolejność dodawanych ziół. Ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy razem z mięsem do bulionu. Lubczyk razem z warzywami. Rosół należy posolić pod koniec gotowania. Natomiast pieprz dodać tuż przed podaniem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar warto poeksperymentować z innymi ziołami. Możemy dodać natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki.
Mieszanka mięs
Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Należy kupić prawdziwą kurę, a nie udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Wykwintny rosół możemy przygotować również na przepiórce lub króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Mięso należy przed wrzuceniem zalać zimną wodą, żeby pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl