Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Wbrew pozorom nie jest najprostsza potrawa. Nie wystarczą tylko warzywa i mięso. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Poznaj 3 proste triki na idealny rosół i zostań mistrzem kuchni.

Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Opalana cebula

Aby uzyskać wyraźny smak i kolor bulionu należy do gotowania dodać opaloną cebulę. To prosty trik, który nada złocisto-brązową barwę oraz wydobędzie głęboki aromat. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

Kolejność przypraw

Podstawą dobrego rosołu są przyprawy. Do podstawowych należy lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz oraz liść laurowy. Ważna jest również kolejność dodawanych ziół. Ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy razem z mięsem do bulionu. Lubczyk razem z warzywami. Rosół należy posolić pod koniec gotowania. Natomiast pieprz dodać tuż przed podaniem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar warto poeksperymentować z innymi ziołami. Możemy dodać natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki.

Mieszanka mięs

Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Należy kupić prawdziwą kurę, a nie udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Wykwintny rosół możemy przygotować również na przepiórce lub króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Mięso należy przed wrzuceniem zalać zimną wodą, żeby pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał