Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Wbrew pozorom nie jest najprostsza potrawa. Nie wystarczą tylko warzywa i mięso. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Poznaj 3 proste triki na idealny rosół i zostań mistrzem kuchni.

Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Opalana cebula

Aby uzyskać wyraźny smak i kolor bulionu należy do gotowania dodać opaloną cebulę. To prosty trik, który nada złocisto-brązową barwę oraz wydobędzie głęboki aromat. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

Kolejność przypraw

Podstawą dobrego rosołu są przyprawy. Do podstawowych należy lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz oraz liść laurowy. Ważna jest również kolejność dodawanych ziół. Ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy razem z mięsem do bulionu. Lubczyk razem z warzywami. Rosół należy posolić pod koniec gotowania. Natomiast pieprz dodać tuż przed podaniem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar warto poeksperymentować z innymi ziołami. Możemy dodać natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki.

Mieszanka mięs

Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Należy kupić prawdziwą kurę, a nie udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Wykwintny rosół możemy przygotować również na przepiórce lub króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Mięso należy przed wrzuceniem zalać zimną wodą, żeby pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość