Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Wbrew pozorom nie jest najprostsza potrawa. Nie wystarczą tylko warzywa i mięso. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Poznaj 3 proste triki na idealny rosół i zostań mistrzem kuchni.

Gotujesz rosół na udkach kurczaka z supermarketu? To duży błąd
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Opalana cebula

Aby uzyskać wyraźny smak i kolor bulionu należy do gotowania dodać opaloną cebulę. To prosty trik, który nada złocisto-brązową barwę oraz wydobędzie głęboki aromat. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

Kolejność przypraw

Podstawą dobrego rosołu są przyprawy. Do podstawowych należy lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz oraz liść laurowy. Ważna jest również kolejność dodawanych ziół. Ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy razem z mięsem do bulionu. Lubczyk razem z warzywami. Rosół należy posolić pod koniec gotowania. Natomiast pieprz dodać tuż przed podaniem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar warto poeksperymentować z innymi ziołami. Możemy dodać natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki.

Mieszanka mięs

Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Należy kupić prawdziwą kurę, a nie udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak. Wykwintny rosół możemy przygotować również na przepiórce lub króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Mięso należy przed wrzuceniem zalać zimną wodą, żeby pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć