Jaki piekarnik do kuchni? Wybierz model w atrakcyjnej cenie

Urządzając kuchnię stoisz przed ważnymi wyborami. Jednym z nich jest decyzja o zakupie piekarnika. Wersje zabudowane i wolnostojące, elektryczne i gazowe mają swoje wady i zalety. Ten sprzęt kupujesz na lata, warto dobrze się zastanowić.

Wybierając piekarnik musisz pomyśleć o kilku aspektach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz krótki opis najpopularniejszych rodzajów kuchenek wraz z ich wadami i zaletami. Dowiesz się również, na co zwrócić uwagę przy zakupie tego sprzętu AGD.

Wolnostojąca czy zabudowana

Dla wielu wybór piekarnika zabudowanego lub niezabudowanego to kwestia typowo estetyczna. Liczą się również inne czynniki. Piekarnik przeznaczony do zabudowy jest częściej wybierany przez osoby z małymi dziećmi. Montując go odpowiednio wysoko masz pewność, że dziecko nie będzie miało do niego dostępu. Podczas planowania gruntownego remontu kuchni warto mieć to na uwadze. Drugim ważnym czynnikiem jest kwestia czystości. Zwarta zabudowa jest o wiele łatwiejsza w czyszczeniu niż piekarnik wciśnięty między szafki, gdzie w szczelinach gromadzi się brud. Trzecią kwestią jest wybór wystroju kuchni, piekarnik wolnostojący naturalnie wkomponuje się w resztę zabudowy, a wolnostojąca kuchenka zawsze będzie nieco odstawać.

Przed wyborem musisz zwrócić uwagę na wszystko
© Fotolia | Sergey Ryzhov

Z drugiej strony, jeśli nie zamierzasz przeprowadzać gruntownego remontu, to możesz mieć problem z dopasowaniem piekarnika przeznaczonego do zabudowy z resztą kuchennych mebli. W tym przypadku sprawdzi się wymiana starej kuchenki na nowszą, w wersji wolnostojącej. Można ją ustawić w dowolnym miejscu, nie trzeba specjalnie przebudowywać mebli. Wystarczy umieścić ją w zasięgu sieci gazowej lub elektrycznej.

Gazowa czy elektryczna

Kuchenka gazowa to dla wielu osób oczywiste rozwiązanie. Niska cena zakupu i eksploatacji sprawia, że wciąż cieszy się dużą popularnością. Wybierając opcję na gaz musisz dopasować kuchnię do własnych potrzeb. Ilość i wielkość palników zależy od tego jak mocno będzie eksploatowana. Ruszt powinien być podzielony na dwie części, jednoczęściowy znacznie trudniej wyczyścić, a czteroczęściowy nie gwarantuje tak dobrej stabilizacji jak te większe. Zasadniczym problemem tradycyjnych kuchenek gazowych jest pieczenie. Płomień bijący od spodu sprawia, że znacznie łatwiej przypalić potrawy. Piekarnik gazowy wymaga od użytkowników sporo wprawy.

Kuchenka elektryczna to nieco droższe rozwiązanie, które ma wiele zalet. Nowoczesne płyty indukcyjne to dość spory wydatek, który przy dłuższej eksploatacji okazuje się bardziej oszczędny niż tradycyjne płyty grzewcze. Sam proces gotowania jest o wiele krótszy, gdyż ciepło przepływa wprost do naczynia zamiast rozchodzić się na boki. Trzeba jednak pamiętać, że przy wyborze płyty indukcyjnej należy wymienić garnki na te ze specjalną powłoką, która współgra z indukcją. Podczas gotowania nagrzewa się nie płyta, a samo dno garnka sprawiając, że po zdjęciu go z ognia można od razu wyczyścić kuchenkę. Utrzymanie czystości ułatwia płaska powierzchnia bez rowków i wybrzuszeń, w których mógłby gromadzić się kapiący tłuszcz i resztki potraw.

Kilka ważnych porad

Przy wyborze kuchenki elektrycznej warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Większość popularnych modeli dostępnych na rynku należy do kategorii energooszczędnych, co na dłuższą metę daje spore oszczędności. Kuchenka gazowa wymaga natomiast zachowania pewnych względów bezpieczeństwa, takich jak choćby dodatkowa wentylacja. Nie powinno się również montować kuchni gazowej tuż przy oknie, silny podmuch wiatru może zgasić płomień podczas twojej nieobecności.

Obejdzie się bez szorowania
© Shutterstock.com

Wiele piekarników dostępnych w sklepach ma wbudowane moduły, które ułatwiają ich czyszczenie. Przykładowo funkcja pyrolizy rozgrzewa wnętrze piekarnika do 500 st. C, co sprawia, że cały znajdujący się na powierzchni brud i tłuszcz zwęgla się. Po wystudzeniu wystarczy zetrzeć popiół i gotowe. Wewnętrzne ścianki niektórych modeli pokryte są specjalna powłoką, która zapobiega osadzaniu się tłuszczu i ułatwia czyszczenie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki