Jaki piekarnik do kuchni? Wybierz model w atrakcyjnej cenie

Urządzając kuchnię stoisz przed ważnymi wyborami. Jednym z nich jest decyzja o zakupie piekarnika. Wersje zabudowane i wolnostojące, elektryczne i gazowe mają swoje wady i zalety. Ten sprzęt kupujesz na lata, warto dobrze się zastanowić.

Wybierając piekarnik musisz pomyśleć o kilku aspektach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz krótki opis najpopularniejszych rodzajów kuchenek wraz z ich wadami i zaletami. Dowiesz się również, na co zwrócić uwagę przy zakupie tego sprzętu AGD.

Wolnostojąca czy zabudowana

Dla wielu wybór piekarnika zabudowanego lub niezabudowanego to kwestia typowo estetyczna. Liczą się również inne czynniki. Piekarnik przeznaczony do zabudowy jest częściej wybierany przez osoby z małymi dziećmi. Montując go odpowiednio wysoko masz pewność, że dziecko nie będzie miało do niego dostępu. Podczas planowania gruntownego remontu kuchni warto mieć to na uwadze. Drugim ważnym czynnikiem jest kwestia czystości. Zwarta zabudowa jest o wiele łatwiejsza w czyszczeniu niż piekarnik wciśnięty między szafki, gdzie w szczelinach gromadzi się brud. Trzecią kwestią jest wybór wystroju kuchni, piekarnik wolnostojący naturalnie wkomponuje się w resztę zabudowy, a wolnostojąca kuchenka zawsze będzie nieco odstawać.

Przed wyborem musisz zwrócić uwagę na wszystko
© Fotolia | Sergey Ryzhov

Z drugiej strony, jeśli nie zamierzasz przeprowadzać gruntownego remontu, to możesz mieć problem z dopasowaniem piekarnika przeznaczonego do zabudowy z resztą kuchennych mebli. W tym przypadku sprawdzi się wymiana starej kuchenki na nowszą, w wersji wolnostojącej. Można ją ustawić w dowolnym miejscu, nie trzeba specjalnie przebudowywać mebli. Wystarczy umieścić ją w zasięgu sieci gazowej lub elektrycznej.

Gazowa czy elektryczna

Kuchenka gazowa to dla wielu osób oczywiste rozwiązanie. Niska cena zakupu i eksploatacji sprawia, że wciąż cieszy się dużą popularnością. Wybierając opcję na gaz musisz dopasować kuchnię do własnych potrzeb. Ilość i wielkość palników zależy od tego jak mocno będzie eksploatowana. Ruszt powinien być podzielony na dwie części, jednoczęściowy znacznie trudniej wyczyścić, a czteroczęściowy nie gwarantuje tak dobrej stabilizacji jak te większe. Zasadniczym problemem tradycyjnych kuchenek gazowych jest pieczenie. Płomień bijący od spodu sprawia, że znacznie łatwiej przypalić potrawy. Piekarnik gazowy wymaga od użytkowników sporo wprawy.

Kuchenka elektryczna to nieco droższe rozwiązanie, które ma wiele zalet. Nowoczesne płyty indukcyjne to dość spory wydatek, który przy dłuższej eksploatacji okazuje się bardziej oszczędny niż tradycyjne płyty grzewcze. Sam proces gotowania jest o wiele krótszy, gdyż ciepło przepływa wprost do naczynia zamiast rozchodzić się na boki. Trzeba jednak pamiętać, że przy wyborze płyty indukcyjnej należy wymienić garnki na te ze specjalną powłoką, która współgra z indukcją. Podczas gotowania nagrzewa się nie płyta, a samo dno garnka sprawiając, że po zdjęciu go z ognia można od razu wyczyścić kuchenkę. Utrzymanie czystości ułatwia płaska powierzchnia bez rowków i wybrzuszeń, w których mógłby gromadzić się kapiący tłuszcz i resztki potraw.

Kilka ważnych porad

Przy wyborze kuchenki elektrycznej warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Większość popularnych modeli dostępnych na rynku należy do kategorii energooszczędnych, co na dłuższą metę daje spore oszczędności. Kuchenka gazowa wymaga natomiast zachowania pewnych względów bezpieczeństwa, takich jak choćby dodatkowa wentylacja. Nie powinno się również montować kuchni gazowej tuż przy oknie, silny podmuch wiatru może zgasić płomień podczas twojej nieobecności.

Obejdzie się bez szorowania
© Shutterstock.com

Wiele piekarników dostępnych w sklepach ma wbudowane moduły, które ułatwiają ich czyszczenie. Przykładowo funkcja pyrolizy rozgrzewa wnętrze piekarnika do 500 st. C, co sprawia, że cały znajdujący się na powierzchni brud i tłuszcz zwęgla się. Po wystudzeniu wystarczy zetrzeć popiół i gotowe. Wewnętrzne ścianki niektórych modeli pokryte są specjalna powłoką, która zapobiega osadzaniu się tłuszczu i ułatwia czyszczenie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni