Jaki piekarnik do kuchni? Wybierz model w atrakcyjnej cenie

Urządzając kuchnię stoisz przed ważnymi wyborami. Jednym z nich jest decyzja o zakupie piekarnika. Wersje zabudowane i wolnostojące, elektryczne i gazowe mają swoje wady i zalety. Ten sprzęt kupujesz na lata, warto dobrze się zastanowić.

Wybierając piekarnik musisz pomyśleć o kilku aspektach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz krótki opis najpopularniejszych rodzajów kuchenek wraz z ich wadami i zaletami. Dowiesz się również, na co zwrócić uwagę przy zakupie tego sprzętu AGD.

Wolnostojąca czy zabudowana

Dla wielu wybór piekarnika zabudowanego lub niezabudowanego to kwestia typowo estetyczna. Liczą się również inne czynniki. Piekarnik przeznaczony do zabudowy jest częściej wybierany przez osoby z małymi dziećmi. Montując go odpowiednio wysoko masz pewność, że dziecko nie będzie miało do niego dostępu. Podczas planowania gruntownego remontu kuchni warto mieć to na uwadze. Drugim ważnym czynnikiem jest kwestia czystości. Zwarta zabudowa jest o wiele łatwiejsza w czyszczeniu niż piekarnik wciśnięty między szafki, gdzie w szczelinach gromadzi się brud. Trzecią kwestią jest wybór wystroju kuchni, piekarnik wolnostojący naturalnie wkomponuje się w resztę zabudowy, a wolnostojąca kuchenka zawsze będzie nieco odstawać.

Przed wyborem musisz zwrócić uwagę na wszystko
© Fotolia | Sergey Ryzhov

Z drugiej strony, jeśli nie zamierzasz przeprowadzać gruntownego remontu, to możesz mieć problem z dopasowaniem piekarnika przeznaczonego do zabudowy z resztą kuchennych mebli. W tym przypadku sprawdzi się wymiana starej kuchenki na nowszą, w wersji wolnostojącej. Można ją ustawić w dowolnym miejscu, nie trzeba specjalnie przebudowywać mebli. Wystarczy umieścić ją w zasięgu sieci gazowej lub elektrycznej.

Gazowa czy elektryczna

Kuchenka gazowa to dla wielu osób oczywiste rozwiązanie. Niska cena zakupu i eksploatacji sprawia, że wciąż cieszy się dużą popularnością. Wybierając opcję na gaz musisz dopasować kuchnię do własnych potrzeb. Ilość i wielkość palników zależy od tego jak mocno będzie eksploatowana. Ruszt powinien być podzielony na dwie części, jednoczęściowy znacznie trudniej wyczyścić, a czteroczęściowy nie gwarantuje tak dobrej stabilizacji jak te większe. Zasadniczym problemem tradycyjnych kuchenek gazowych jest pieczenie. Płomień bijący od spodu sprawia, że znacznie łatwiej przypalić potrawy. Piekarnik gazowy wymaga od użytkowników sporo wprawy.

Kuchenka elektryczna to nieco droższe rozwiązanie, które ma wiele zalet. Nowoczesne płyty indukcyjne to dość spory wydatek, który przy dłuższej eksploatacji okazuje się bardziej oszczędny niż tradycyjne płyty grzewcze. Sam proces gotowania jest o wiele krótszy, gdyż ciepło przepływa wprost do naczynia zamiast rozchodzić się na boki. Trzeba jednak pamiętać, że przy wyborze płyty indukcyjnej należy wymienić garnki na te ze specjalną powłoką, która współgra z indukcją. Podczas gotowania nagrzewa się nie płyta, a samo dno garnka sprawiając, że po zdjęciu go z ognia można od razu wyczyścić kuchenkę. Utrzymanie czystości ułatwia płaska powierzchnia bez rowków i wybrzuszeń, w których mógłby gromadzić się kapiący tłuszcz i resztki potraw.

Kilka ważnych porad

Przy wyborze kuchenki elektrycznej warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Większość popularnych modeli dostępnych na rynku należy do kategorii energooszczędnych, co na dłuższą metę daje spore oszczędności. Kuchenka gazowa wymaga natomiast zachowania pewnych względów bezpieczeństwa, takich jak choćby dodatkowa wentylacja. Nie powinno się również montować kuchni gazowej tuż przy oknie, silny podmuch wiatru może zgasić płomień podczas twojej nieobecności.

Obejdzie się bez szorowania
© Shutterstock.com

Wiele piekarników dostępnych w sklepach ma wbudowane moduły, które ułatwiają ich czyszczenie. Przykładowo funkcja pyrolizy rozgrzewa wnętrze piekarnika do 500 st. C, co sprawia, że cały znajdujący się na powierzchni brud i tłuszcz zwęgla się. Po wystudzeniu wystarczy zetrzeć popiół i gotowe. Wewnętrzne ścianki niektórych modeli pokryte są specjalna powłoką, która zapobiega osadzaniu się tłuszczu i ułatwia czyszczenie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości