Rosół
- porcja rosołowa z indyka lub kurczaka
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- mała cebula
- 3 liscie laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól
1. Do zimnej wody wrzucamy porcję rosołową. Powoli doprowadzamy do wrzenia.
2. Gdy na powierzcni zaczie pojawiaćsię "szum", dokładnie go zbieramy. Jeśli tego nie zwrobimy rosół będzie mętny, ale nie wpłynie to na smak.
3. Dodajemy liście laurowe i pieprz oraz oczyszczone warzywa.
4. Gotujemy około 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu.
5. Odcedzamy rosół i doprawiamy do smaku solą i przyprawami do zup.
6. Warzywa można zużyć do sałatki lub dodać do rosołu.
Rosół podajemy w makaronem lub w kubkach do picia.
Zdrowa rozgrzewająca zupa.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze