udka kurczaka
- Udka z kurczaka, smalec, masło, przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka, czosnek, ziele angielskie, majeranek, zmielona ostra papryka, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie. W tym czasie przygotować: do miski wsypać cztery czubate łyżeczki soli i jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka, zmielonego ziela angielskiego w objętości jak ziarnko grochu, garść mocno utartego majeranku, ma dawać mocny zapach i posiekany duży ząbek czosnku. Teraz wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania.
Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Obficie posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min.
Można piec w prodiżu, wówczas dobrze jest podgrzewać delikatnie spód prodiża.
Potrzebne przybory:
2 miski, nóż, łyżka, łyżeczka od herbaty, piekarnik lub prodiż.
Jak podawać?
Jeżeli podajemy na obiad, to z ziemniakami lub z ryżem, polanymi sosikiem spod pieczonych udek, z dodatkiem sałatek, surówek lub warzyw, zależnie od sezonu.
Na podwieczorek lub kolację smakują wyśmienicie z białym pieczywem i pieczarkami duszonymi w maśle i np. konserworymi wrzywami - papryka, patisony zimą, a latem - sałatą lub mizerią. Podajemy na ciepło, jeśli ostygną, to najlepiej podgrzać w mikrofalówce.
Warto pomyśleć o jakimś dobrym napoju! Smacznego!
Uwagi:
Należy uważać z papryką, bo nie wszyscy lubią zbyt ostre. Po 20 minutach pieczenia można udka obłożyć plasterkami ananasa i piec dalej, lubią to dzieci. Udka te mogą być podawne na różne okazje: jako główny składnik drugiego dania obiadowego, na podwieczorek lub kolację.
Czas przygotowania:
Danie proste do przygotowania, wymaga czasu na nasmakowanie się przed pieczeniem.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze