WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

udka kurczaka

Obraz

Składniki

  • Udka z kurczaka, smalec, masło, przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka, czosnek, ziele angielskie, majeranek, zmielona ostra papryka, zioła prowansalskie

Przepis

Jak przyrządzić?
Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie. W tym czasie przygotować: do miski wsypać cztery czubate łyżeczki soli i jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka, zmielonego ziela angielskiego w objętości jak ziarnko grochu, garść mocno utartego majeranku, ma dawać mocny zapach i posiekany duży ząbek czosnku. Teraz wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania.
Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Obficie posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min.
Można piec w prodiżu, wówczas dobrze jest podgrzewać delikatnie spód prodiża.

Przepis

Potrzebne przybory:
2 miski, nóż, łyżka, łyżeczka od herbaty, piekarnik lub prodiż.

Przepis

Jak podawać?
Jeżeli podajemy na obiad, to z ziemniakami lub z ryżem, polanymi sosikiem spod pieczonych udek, z dodatkiem sałatek, surówek lub warzyw, zależnie od sezonu.
Na podwieczorek lub kolację smakują wyśmienicie z białym pieczywem i pieczarkami duszonymi w maśle i np. konserworymi wrzywami - papryka, patisony zimą, a latem - sałatą lub mizerią. Podajemy na ciepło, jeśli ostygną, to najlepiej podgrzać w mikrofalówce.
Warto pomyśleć o jakimś dobrym napoju! Smacznego!

Przepis

Uwagi:
Należy uważać z papryką, bo nie wszyscy lubią zbyt ostre. Po 20 minutach pieczenia można udka obłożyć plasterkami ananasa i piec dalej, lubią to dzieci. Udka te mogą być podawne na różne okazje: jako główny składnik drugiego dania obiadowego, na podwieczorek lub kolację.

Przepis

Czas przygotowania:
Danie proste do przygotowania, wymaga czasu na nasmakowanie się przed pieczeniem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru