Barszcz ukraiński. Jak przyrządzić kresowy przysmak?

"Bez barszczu nie ma życia" – mawiają od pokoleń Ukraińcy. Radzieccy astronauci zabierali go nawet w przestrzeń kosmiczną, po odpowiednim spreparowaniu i zamknięciu w tubce. Specjaliści doszukali się blisko 40 wersji tego przysmaku. Każda smakuje wyśmienicie.

Składnikami barszczu ukraińskiego są przede wszystkim warzywa i owoce
Źródło zdjęć: © 123RF

Zdaniem historyków barszcz jadano na terenach dzisiejszej Ukrainy już w XV wieku, jednak ówczesny specjał nie przypominał współczesnego nawet kolorem, gdyż był… zielony. Nic dziwnego, skoro jego bazę stanowiły ukiszone liście barszczu zwyczajnego – porastającej łąki rośliny z rodziny selerowatych. Z czasem ten składnik wyparły upowszechniające się buraki, bez których dziś nie można wyobrazić sobie kultowej potrawy.

Jednak barszcz ukraiński, obok kwasu chlebowego i pierogów jeden z ulubionych przysmaków naszych wschodnich sąsiadów, to pojęcie dość szerokie. Występuje bowiem w wielu odsłonach. Jak pisał Piotr Adamczewski, dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej, za najsmaczniejszy i najbardziej urozmaicony uchodzi barszcz kijowski, przygotowywany z 20 składników. Do przyrządzenia barszczu połtawskiego potrzebujemy 18 produktów, zaś czernihowskiego – 16.

Barszcz ukraiński – co w nim siedzi

Składnikami barszczu ukraińskiego są przede wszystkim warzywa i owoce. Za obowiązkowe uznaje się buraki (surowe, kiszone, pieczone albo gotowane), białą kapustę (świeżą lub kiszoną) oraz ziemniaki. Nie może zabraknąć w nim także czosnku. Bardzo często pojawia się również fasola. Za najlepszą uchodzi odmiana Piękny Jaś, która ma lekko słodkawy smak i cienką skórkę, a w dodatku charakteryzuje się imponującymi właściwościami odżywczymi – jest skarbnicą łatwo przyswajalnych białek, wyróżnia się również wyjątkowo dużą zawartością magnezu, czyli mikroelementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz kostno-naczyniowego.

Zobacz też: Sok z buraka. Warto pić każdego dnia

Do potrawy często dodaje się także cebulę, marchewkę, selera, pora czy nawet cukinię, ale również suszone grzyby lub śliwki. "Tajemnicą odpowiedniego przygotowania i technologii gotowania takiego barszczu ukraińskiego, w którym można odczuć smak każdej współtworzącej barszcz jarzyny, jest umiejętność zróżnicowanego pod względem czasowym przygotowania każdej jarzyny do stanu wymagającego wspólnego 5-7 minutowego dogotowywania wszystkich wcześniej przygotowanych składników, które wymagają dłuższego lub krótszego gotowania" – tłumaczył Piotr Adamczewski.

Bardzo ważna jest również baza potrawy. Można ją przyrządzać na bulionie warzywnym, ale Ukraińcy uważają, że barszcz powinien być potrawą sycącą i pożywną, dlatego zwykle gotuje się go na wywarze z różnych mięs, zazwyczaj wieprzowiny (szczególnie żeberek) lub drobiu – z kaczki lub gęsi. Przed podaniem zupę często okrasza się skwarkami ze słoniny.

Barszcz ukraiński powinien być słodko-kwaśny. By zapewnić odpowiedni balans smaków, często dodaje się trochę cukru, kwasu z buraków, octu winnego lub jabłkowego czy soku z cytryny. "Kropką nad i" staje się kleks kwaśnej śmietany

Przepis na sukces

Przygotowanie barszczu ukraińskiego nie jest trudne, ale wymaga czasu, szczególnie jeśli decydujemy się na wersję z fasolą, którą należy moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.

Równocześnie gotujemy mięso, np. żeberka. Warzywa (buraki, marchewkę, pora) ścieramy na tarce i dusimy. Przesmażamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko przekładamy do wywaru mięsnego, razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz poszatkowaną kapustą. Gotujemy. Następnie dodajemy fasolę, obrane z kości mięso, przecier albo sok pomidorowy, kwas z buraków, sok z cytryny, trochę cukru, soli i pieprzu. Zupę możemy doprawić lubczykiem lub majerankiem. Na koniec zabielamy ją kwaśną śmietaną.

Barszcz ukraiński najlepiej smakuje następnego dnia. Tradycyjnie podaje się go z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami przypominającymi wytrawne pączki, które przed zaserwowaniem polewa się prostym sosem czosnkowym – przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą, a następnie mieszamy z olejem i zimną wodą, by uzyskać zadowalającą konsystencję.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm