Barszcz ukraiński. Sycąca zupa pełna wartościowych składników
Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikach. Zupa, którą wam proponujemy, to połączenie buraków, kapusty oraz innych warzyw i przypraw. Mamy nadzieję, że wam posmakuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 0,5 kg mięsa wołowego z kością
- 0,4 kg białej kapusty
- 0,25 kg buraków ćwikłowych
- 150 przecieru pomidorowego 30 proc. (3/4 słoiczka)
- 0,4 kg ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 1-2 cebule
- 150 g białej fasoli z puszki
- 4 kopiaste łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- mąka do zasmażki
- 50 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 duże liście laurowe
- sól
- Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki.
- Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w przecierze do stanu półmiękkości.
- Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki.
- Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, następnie dodać poszatkowaną kapustę i fasolę. Po 15 minutach dodać zawartość obydwu patelni oraz pieprzu, ziele angielskie, liście laurowych i gotować następne 15 minut.
- Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, zgnieciony czosnek i natkę pietruszki.
- Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany, dokładając oddzielnie do każdego talerza: najpierw porcja wołowiny z bulionu, potem duża łyżka śmietany i wszystko posypać mieszanką posiekanej natki pietruszki i koperku.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze