ycipk-38oua8
ycipk-38oua8

Barszcz ukraiński

Przepis
Trwa ładowanie...
Barszcz ukraiński
Składniki
  • 0,5 kg mięsa wołowego z kością,
  • 0,4 kg białej kapusty,
  • 0,25 kg buraków ćwikłowych,
  • 150 przecieru pomidorowego 30% (3/4 słoiczka),
  • 0,4 kg ziemniaków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1-2 cebule,
  • 4 kopiaste łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • mąka do zasmażki,
  • 50 g masła,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 duże liście laurowe,
  • sól.
Przepis

Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w przecierze do stanu półmiękkości. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki. Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, następnie dodać poszatkowaną kapustę. Po 15 minutach dodać zawartość obydwu patelni oraz pieprzu, ziele angielskie, liście laurowych i gotować następne 15 minut. Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, zgnieciony czosnek i natkę pietruszki. Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany, dokładając oddzielnie do każdego talerza: najpierw porcja wołowiny z bulionu, potem duża łyżka śmietany i wszystko posypać mieszanką posiekaej natki pietrzuszki i koperku.

Przepis dodał użytkownik julia313

ycipk-38oua8
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8
ycipk-38oua8