Smakowite inspiracje
Choć receptura befsztyku tatarskiego narodziła się prawdopodobnie we Francji, trudno sobie wyobrazić bez niego tradycyjną polską biesiadę. Wielu osobom ten przysmak jednoznacznie kojarzy się z siekaną wołowiną, ale istnieje także sporo alternatywnych wersji tatara. Może warto je wypróbować?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tatar wołowy
Klasyka. Do przygotowania tradycyjnego tatara potrzebujemy przede wszystkim bardzo świeżej polędwicy wołowej, pochodzącej z pewnego źródła i dopuszczonej do konsumpcji przez odpowiednie służby. Mięso dokładnie siekamy i umieszczamy na talerzu, uformowane w mały kopczyk. Na szczycie tworzymy zagłębienie, które wypełniamy surowym żółtkiem. Wokół układamy drobno pokrojoną cebulę, korniszony i grzybki marynowane. We francuskiej wersji potrawy pojawiają się także posiekane kapary i szalotka, świeżo starty parmezan, odrobina musztardy Dijon oraz kapka oliwy z oliwek. Niektórzy serwują też fileciki anchois.
Przed konsumpcją wszystkie składniki należy wymieszać. Czasem smak tatara wzbogaca się również odrobiną maggi czy sosami: sojowym, Tabasco lub Worcestershire, choć bardziej tradycyjną przyprawą są posiekane listki lubczyku.
Tatr z dziczyzny
Jeśli mamy dostęp do świeżej i przebadanej przez weterynarza szynki z sarny, jelenia czy daniela, warto przyrządzić z niej trochę zmodyfikowanego tatara. Tym bardziej że dziczyzna charakteryzuje się znacznie większymi wartościami odżywczymi niż wołowina. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu oraz wysokie stężenie dobrze przyswajalnego białka. To także skarbnica mioglobiny – barwnika, który dostarcza mnóstwo żelaza. By zachować jego walory, należy mięso, zaraz po posiekaniu, zmieszać z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Tatar z dziczyzny serwujemy z tymi samymi dodatkami, co potrawę przyrządzaną z wołowiny. Żółtko kurze możemy ewentualnie zastąpić 2-3 żółtkami jaja przepiórczego.
Tatar z dorsza
Dorsz jest nieprzypadkowo uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Już 100 g jego mięsa pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na biało oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy. Jest bardzo bogate w jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tatar z suszonych pomidorów
Bardzo prosty pomysł na tatara, który nie wywoła niesmaku nawet wśród miłośników diety wegetariańskiej. Potrzebujemy około 100 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej, które odcedzamy i drobno siekamy lub miksujemy, podobnie jak cebulę szalotkę. W międzyczasie porządnie opiekamy albo grillujemy cukinię pokrojoną w plastry. Posiekaną lub zmiksowaną dodajemy do pomidorów. Doprawiamy octem winnym i balsamicznym, odrobiną sosu Tabasco oraz pieprzem, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tatar ze śledzia
Przysmak promowany przez Magdę Gessler, często pojawiający się w menu restauracji przechodzących kuchenne rewolucje. Sześć filetów śledziowych kroimy w kostkę i przekładamy do szklanej miski. Dwa kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w podobny sposób jak śledzie. Cztery jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Dwie grillowane lub zapieczone w piekarniku papryki czyścimy z opalonej skóry i kroimy tak jak poprzednie składniki. Łączymy ze sobą wszystkie produkty. Dodajemy łyżkę kaparów, odrobinę świeżo startego imbiru, dwie łyżki miodu lipowego, trzy łyżki przecieru pomidorowego, pieprz i ewentualnie sól. Całość delikatnie mieszamy.
Tatar z czerwonej fasoli
Propozycja dla wielbicieli bezmięsnych potraw. Do przygotowania potrawy potrzebujemy puszki czerwonej fasoli, którą przepłukujemy wodą i miksujemy. Dodajemy słoiczek odsączonych pomidorów suszonych, łyżeczkę papryki wędzonej i trochę soli. Całość blendujemy.
Masę serwujemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i cebulą, posypujemy świeżo startym pieprzem.
Tatar z tuńczyka i awokado
Polędwica z tuńczyka nieprzypadkowo uchodzi za wielki przysmak. Delikatne i soczyste mięso tej ryby można przyrządzać na wiele sposobów, a jednym z nich jest alternatywna wersja tatara.
Kroimy tuńczyka w drobną kostkę i umieszczamy w foremce na warstwie podobnie pokrojonego awokado. Przed jedzeniem mieszamy z odrobiną świeżo startego imbiru, pokrojonym ogórkiem i cebulą dymką oraz posiekaną kolendrą, doprawiamy solą, pieprzem, a także sosem sojowym i sokiem z limonki.
Tatar ze świeżych pomidorów
Przysmak, który zachwycił Kingę Rusin w jednym odcinków "Dzień dobry TVN", przygotowany przez Magdę Gessler i Roberta Biedronia.
Dwanaście świeżych pomidorów kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy trzy godziny w piekarniku nagrzanym do 120 st. Po ostudzeniu siekamy, podobnie jak łyżkę kaparów, które dodajemy do pomidorów, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru, a następnie odstawiamy do lodówki. Przed podaniem łączymy z posiekanymi czterema szalotkami i dwoma ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Polewamy dressingiem z oliwy, sosu sojowego, musztardy Dijon i kilku kropel Tabasco.