Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?

Borówki to wyjątkowe owoce – świetnie smakują, mają piękny kolor, są pełne witamin i antyoksydantów. Można jeść je na przekąskę, jako dodatek do ciasta, deseru lub owsianki. Uwielbiają je zarówno maluchy, jak i osoby starsze. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na borówkowe szaleństwo bez limitu.

Borówki to skarb dla organizmu, ale w ograniczonych ilościachBorówki to skarb dla organizmu, ale w ograniczonych ilościach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Latem chętnie sięgamy po owoce sezonowe i w niejednej takiej słodkiej przekąsce można się zatracić. Jednak w przypadku borówek dietetycy zalecają spożywanie tylko jednej miseczki dziennie. Niektórym osobom większa porcja może zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Kto powinien uważać na borówki?

Dużo zależy od indywidualnych nawyków żywieniowych. Osoby, które nie są przyzwyczajone do spożywania większych ilości błonnika, po borówkach mogą odczuwać dyskomfort w postaci wzdęć, gazów czy bóli brzucha. Jednak nie ma określonej zalecanej ilości dla wszystkich, ponieważ tolerancja na błonnik jest indywidualna. U niektórych osób zjedzenie kilku szklanek borówek w krótkim czasie może wywołać takie objawy, a inne nie będą czuły dyskomfortu.

Drugim zagrożeniem jest nietolerancja fruktozy, która może dotyczyć dzieci do 9 roku życia i osoby chorujące na zespół jelita drażliwego. Objawy w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się już po zjedzeniu 100 g borówek, które zawierają ok. 5 g fruktozy.

W literaturze naukowej podaje się, że objawy złego wchłaniania fruktozy dotyczą zwykle niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Uważa się, że nietolerancja fruktozy dotyka jednego na trzech pacjentów z IBS. Najczęstsze objawy pojawiające się ze strony przewodu pokarmowego w wyniku zaburzenia wchłaniania fruktozy to: biegunka osmotyczna, uporczywe gazy, nawracające bóle brzucha, nudności, odbijanie – podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl).

Na borówki powinny zwrócić uwagę również osoby z chorymi nerkami. Owoce zawierają dużą ilość potasu, który może obciążać nerki. W ekstremalnej sytuacji wysoki poziom potasu może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.

Chorujący na cukrzycę typu 2 mogą sobie pozwolić na większą ilość

Chociaż borówki zawierają sporą ilość cukrów prostych, zawarty w nich błonnik spowalnia ich wchłanianie do krwioobiegu. W rezultacie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, więc są bezpieczne na diabetyków. Nawet 300 g borówek nie powinno zaszkodzić, ale pod warunkiem, że nie będą zjedzone wszystkie naraz.

Jaka jest bezpieczna ilość borówek?

Osoby zdrowe mogę ze spokojem zjeść nawet 200–300 g borówek dziennie i jest to nie tylko bezpieczne, ale nawet zalecane przez dietetyków. W takiej ilości owoce pozytywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu – poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Zawarte w nich antocyjany opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko nowotworów. Jednak jeśli do tej pory borówki nie były obecne w twojej diecie, lepiej zacznij od mniejszej ilości i obserwuj reakcję organizmu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji