Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Borówki to wyjątkowe owoce – świetnie smakują, mają piękny kolor, są pełne witamin i antyoksydantów. Można jeść je na przekąskę, jako dodatek do ciasta, deseru lub owsianki. Uwielbiają je zarówno maluchy, jak i osoby starsze. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na borówkowe szaleństwo bez limitu.
Latem chętnie sięgamy po owoce sezonowe i w niejednej takiej słodkiej przekąsce można się zatracić. Jednak w przypadku borówek dietetycy zalecają spożywanie tylko jednej miseczki dziennie. Niektórym osobom większa porcja może zaszkodzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
Kto powinien uważać na borówki?
Dużo zależy od indywidualnych nawyków żywieniowych. Osoby, które nie są przyzwyczajone do spożywania większych ilości błonnika, po borówkach mogą odczuwać dyskomfort w postaci wzdęć, gazów czy bóli brzucha. Jednak nie ma określonej zalecanej ilości dla wszystkich, ponieważ tolerancja na błonnik jest indywidualna. U niektórych osób zjedzenie kilku szklanek borówek w krótkim czasie może wywołać takie objawy, a inne nie będą czuły dyskomfortu.
Drugim zagrożeniem jest nietolerancja fruktozy, która może dotyczyć dzieci do 9 roku życia i osoby chorujące na zespół jelita drażliwego. Objawy w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się już po zjedzeniu 100 g borówek, które zawierają ok. 5 g fruktozy.
W literaturze naukowej podaje się, że objawy złego wchłaniania fruktozy dotyczą zwykle niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Uważa się, że nietolerancja fruktozy dotyka jednego na trzech pacjentów z IBS. Najczęstsze objawy pojawiające się ze strony przewodu pokarmowego w wyniku zaburzenia wchłaniania fruktozy to: biegunka osmotyczna, uporczywe gazy, nawracające bóle brzucha, nudności, odbijanie – podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl).
Na borówki powinny zwrócić uwagę również osoby z chorymi nerkami. Owoce zawierają dużą ilość potasu, który może obciążać nerki. W ekstremalnej sytuacji wysoki poziom potasu może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.
Chorujący na cukrzycę typu 2 mogą sobie pozwolić na większą ilość
Chociaż borówki zawierają sporą ilość cukrów prostych, zawarty w nich błonnik spowalnia ich wchłanianie do krwioobiegu. W rezultacie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, więc są bezpieczne na diabetyków. Nawet 300 g borówek nie powinno zaszkodzić, ale pod warunkiem, że nie będą zjedzone wszystkie naraz.
Jaka jest bezpieczna ilość borówek?
Osoby zdrowe mogę ze spokojem zjeść nawet 200–300 g borówek dziennie i jest to nie tylko bezpieczne, ale nawet zalecane przez dietetyków. W takiej ilości owoce pozytywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu – poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Zawarte w nich antocyjany opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko nowotworów. Jednak jeśli do tej pory borówki nie były obecne w twojej diecie, lepiej zacznij od mniejszej ilości i obserwuj reakcję organizmu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.