Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu

Kawa kojarzy się z porannym rytuałem, a połączenie jej z kompotem brzmi raczej jak językowa pomyłka. Tutaj jednak błędu nie ma, jest za to smak i liczne wartości odżywcze.

Kompot z kawyKompot z kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciemny, aromatyczny napar dodaje energii o poranku, a zapach palonych ziaren przyjemnie łaskocze w nos. To, co nazywam ziarnem, jest w rzeczywistości pestką. Miąższ i skórka traktowane były dawniej jako odpad, ale coraz częściej wracają na salony pod postacią cascary. Doceniają ją bariści i miłośnicy kawy, którzy szukają nowych doznań smakowych lub sposobów na to, by w zrównoważony sposób skorzystać z zasobów kawowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Czym jest cascara?

Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. W regionach produkcji kawy cascara od dawna była ceniona za te prozdrowotne właściwości.

Cascara to wysuszone skórki
Cascara to wysuszone skórki © Pixabay

Cascara zawiera kofeinę, ale zazwyczaj w znacznie mniejszych ilościach niż kawa z palonych ziaren. Dzięki temu może być doskonałą alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny, ale nadal szukają delikatnego pobudzenia.

Czy cascara jest zdrowa?

Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Podobnie jak kawa, cascara jest również źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, wspierając tym samym ogólne zdrowie komórkowe i redukując ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. W niektórych kulturach napar z cascary był tradycyjnie używany jako środek o działaniu prozdrowotnym.

Kompot z kawy

Smak cascary jest zaskakujący i daleki od kawy, jaką znamy. Przypomina raczej herbatę owocową lub kompot. Ma wyczuwalne nuty suszonych owoców, z lekkim aromatem kwiatowym i subtelną słodyczą. Pić ją można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się zamiast lemoniady lub mrożonej kawy w letnie, ciepłe dni. Jej owocowy profil smakowy sprawia, że jest niezwykle orzeźwiająca i idealnie gasi pragnienie.

Przygotowanie cascary jest proste i przypomina zaparzanie herbaty. Możesz dostosować proporcje do własnych preferencji, by uzyskać napar o odpowiedniej intensywności. Podczas parzenia można dorzucić cynamon lub imbir, by dodać korzenny aromat. W takiej wersji świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 20-30 g suszonej cascary,
  • 1 litr wody,
  • opcjonalnie: miód, syrop klonowy lub cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj 1 litr wody.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj suszoną cascarę.
  3. Przykryj naczynie i odstaw do zaparzenia na około 5-10 minut. Im dłużej będziesz ją parzyć, tym intensywniejszy smak uzyskasz.
  4. Po zaparzeniu odcedź cascarę przez drobne sitko, aby oddzielić skórki od naparu.
  5. Napar możesz dosłodzić miodem, syropem klonowym lub cukrem, według uznania.

Podawaj na ciepło jako rozgrzewający napój lub schłodzony z lodem i plasterkiem cytrusa jako orzeźwiający "kompot" na upalne dni. Cascarę możesz zaparzyć również jako cold brew, zalewając skórki zimną wodą i odstawiając na kilkanaście godzin do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę