Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu

Kawa kojarzy się z porannym rytuałem, a połączenie jej z kompotem brzmi raczej jak językowa pomyłka. Tutaj jednak błędu nie ma, jest za to smak i liczne wartości odżywcze.

Kompot z kawyKompot z kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciemny, aromatyczny napar dodaje energii o poranku, a zapach palonych ziaren przyjemnie łaskocze w nos. To, co nazywam ziarnem, jest w rzeczywistości pestką. Miąższ i skórka traktowane były dawniej jako odpad, ale coraz częściej wracają na salony pod postacią cascary. Doceniają ją bariści i miłośnicy kawy, którzy szukają nowych doznań smakowych lub sposobów na to, by w zrównoważony sposób skorzystać z zasobów kawowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Czym jest cascara?

Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. W regionach produkcji kawy cascara od dawna była ceniona za te prozdrowotne właściwości.

Cascara to wysuszone skórki
Cascara to wysuszone skórki © Pixabay

Cascara zawiera kofeinę, ale zazwyczaj w znacznie mniejszych ilościach niż kawa z palonych ziaren. Dzięki temu może być doskonałą alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny, ale nadal szukają delikatnego pobudzenia.

Czy cascara jest zdrowa?

Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Podobnie jak kawa, cascara jest również źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, wspierając tym samym ogólne zdrowie komórkowe i redukując ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. W niektórych kulturach napar z cascary był tradycyjnie używany jako środek o działaniu prozdrowotnym.

Kompot z kawy

Smak cascary jest zaskakujący i daleki od kawy, jaką znamy. Przypomina raczej herbatę owocową lub kompot. Ma wyczuwalne nuty suszonych owoców, z lekkim aromatem kwiatowym i subtelną słodyczą. Pić ją można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się zamiast lemoniady lub mrożonej kawy w letnie, ciepłe dni. Jej owocowy profil smakowy sprawia, że jest niezwykle orzeźwiająca i idealnie gasi pragnienie.

Przygotowanie cascary jest proste i przypomina zaparzanie herbaty. Możesz dostosować proporcje do własnych preferencji, by uzyskać napar o odpowiedniej intensywności. Podczas parzenia można dorzucić cynamon lub imbir, by dodać korzenny aromat. W takiej wersji świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 20-30 g suszonej cascary,
  • 1 litr wody,
  • opcjonalnie: miód, syrop klonowy lub cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj 1 litr wody.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj suszoną cascarę.
  3. Przykryj naczynie i odstaw do zaparzenia na około 5-10 minut. Im dłużej będziesz ją parzyć, tym intensywniejszy smak uzyskasz.
  4. Po zaparzeniu odcedź cascarę przez drobne sitko, aby oddzielić skórki od naparu.
  5. Napar możesz dosłodzić miodem, syropem klonowym lub cukrem, według uznania.

Podawaj na ciepło jako rozgrzewający napój lub schłodzony z lodem i plasterkiem cytrusa jako orzeźwiający "kompot" na upalne dni. Cascarę możesz zaparzyć również jako cold brew, zalewając skórki zimną wodą i odstawiając na kilkanaście godzin do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii