Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Kawa kojarzy się z porannym rytuałem, a połączenie jej z kompotem brzmi raczej jak językowa pomyłka. Tutaj jednak błędu nie ma, jest za to smak i liczne wartości odżywcze.
Ciemny, aromatyczny napar dodaje energii o poranku, a zapach palonych ziaren przyjemnie łaskocze w nos. To, co nazywam ziarnem, jest w rzeczywistości pestką. Miąższ i skórka traktowane były dawniej jako odpad, ale coraz częściej wracają na salony pod postacią cascary. Doceniają ją bariści i miłośnicy kawy, którzy szukają nowych doznań smakowych lub sposobów na to, by w zrównoważony sposób skorzystać z zasobów kawowca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło
Czym jest cascara?
Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. W regionach produkcji kawy cascara od dawna była ceniona za te prozdrowotne właściwości.
Cascara zawiera kofeinę, ale zazwyczaj w znacznie mniejszych ilościach niż kawa z palonych ziaren. Dzięki temu może być doskonałą alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny, ale nadal szukają delikatnego pobudzenia.
Czy cascara jest zdrowa?
Cascara jest bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Znaleźć w niej można również antyoksydanty, które mogą przyczyniać się do poprawy pracy układu pokarmowego poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Podobnie jak kawa, cascara jest również źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, wspierając tym samym ogólne zdrowie komórkowe i redukując ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. W niektórych kulturach napar z cascary był tradycyjnie używany jako środek o działaniu prozdrowotnym.
Kompot z kawy
Smak cascary jest zaskakujący i daleki od kawy, jaką znamy. Przypomina raczej herbatę owocową lub kompot. Ma wyczuwalne nuty suszonych owoców, z lekkim aromatem kwiatowym i subtelną słodyczą. Pić ją można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się zamiast lemoniady lub mrożonej kawy w letnie, ciepłe dni. Jej owocowy profil smakowy sprawia, że jest niezwykle orzeźwiająca i idealnie gasi pragnienie.
Przygotowanie cascary jest proste i przypomina zaparzanie herbaty. Możesz dostosować proporcje do własnych preferencji, by uzyskać napar o odpowiedniej intensywności. Podczas parzenia można dorzucić cynamon lub imbir, by dodać korzenny aromat. W takiej wersji świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 20-30 g suszonej cascary,
- 1 litr wody,
- opcjonalnie: miód, syrop klonowy lub cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj 1 litr wody.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dodaj suszoną cascarę.
- Przykryj naczynie i odstaw do zaparzenia na około 5-10 minut. Im dłużej będziesz ją parzyć, tym intensywniejszy smak uzyskasz.
- Po zaparzeniu odcedź cascarę przez drobne sitko, aby oddzielić skórki od naparu.
- Napar możesz dosłodzić miodem, syropem klonowym lub cukrem, według uznania.
Podawaj na ciepło jako rozgrzewający napój lub schłodzony z lodem i plasterkiem cytrusa jako orzeźwiający "kompot" na upalne dni. Cascarę możesz zaparzyć również jako cold brew, zalewając skórki zimną wodą i odstawiając na kilkanaście godzin do lodówki.