Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości

Picie wody z kranu jest w Polsce bezpieczne, ale czy na pewno zawsze? Okazuje się, że w pewnych sytuacjach nawet idealnie czysta woda może stać się szkodliwa.

Taka kranówka nie nadaje się do piciaTaka kranówka nie nadaje się do picia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Coraz więcej osób rezygnuje z kupowania wody butelkowanej i decyduje się na picie tej prosto z kranu. W końcu to wygodne, tańsze, a przy okazji bardziej ekologiczne rozwiązanie. Ale czy każda kranówka rzeczywiście nadaje się do spożycia? Okazuje się, że nie zawsze. Choć w Polsce jakość wody z sieci wodociągowej generalnie spełnia rygorystyczne normy, są sytuacje, w których lepiej zachować ostrożność. Nie każdy wie, że czasem kranówka może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Kiedy kranówka jest bezpieczna do picia?

Większość dużych miast w Polsce może się pochwalić naprawdę dobrą jakością wody z kranu. Przedsiębiorstwa wodociągowe regularnie monitorują jej stan, a nad wszystkim czuwa też Państwowa Inspekcja Sanitarna. Woda, zanim trafi do naszych domów, przechodzi wiele testów — zarówno pod kątem mikrobiologicznym, jak i chemicznym. Jeśli spełnia normy, uznaje się ją za zdatną do picia.

Zgodnie z komunikatem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej:

"Woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych".

Oznacza to, że w wielu przypadkach można pić kranówkę bez obaw — nie trzeba jej nawet przegotowywać. To świetna wiadomość dla tych, którzy chcą zaoszczędzić, dbać o środowisko i jednocześnie nie rezygnować z jakości. Jednak nawet jeśli woda dostarczana przez miejskie wodociągi jest bezpieczna, to po drodze — zanim trafi do szklanki — mogą pojawić się pewne problemy.

Ta kranówka może szkodzić. Sprawdź, zanim napijesz się wody z kranu

Specjaliści podkreślają, że nie każda kranówka powinna trafiać bezpośrednio do naszego kubka. Są sytuacje, w których lepiej zrezygnować z picia jej "na surowo" — szczególnie wtedy, gdy mieszkamy w starszym budynku. Dlaczego? Bo rury i cała instalacja wodna w takim miejscu mogą być przestarzałe, a to wpływa na jakość wody, nawet jeśli u źródła była czysta.

Jak tłumaczy dr Paulina Ihnatowicz, dietetyk:

"Woda w Polsce jest regularnie kontrolowana, więc co do zasady, jest dość bezpieczna. Są jednak pewne sytuacje i wyjątki, w których należałoby filtrować wodę".

Ekspertka podkreśla również, że twarda woda może nie każdemu odpowiadać — nie tylko pod względem smaku, ale także z powodu osadów, które zostawia na sprzętach kuchennych. Jeśli zauważasz kamień w czajniku czy ekspresie, to znak, że warto sięgnąć po filtr.

"Rób to, jeśli wiesz, że masz twardą wodę. Wynika to z faktu, że twarda woda przyczynia się do osadzania, na przykład w czajniku czy ekspresie do kawy. Niektórym osobom przeszkadza też smak takiej wody, więc wtedy warto ją przefiltrować. Filtracja pomaga w złagodzeniu smaku i tym, żeby była bardziej ‘miękka’" — dodaje dr Ihnatowicz.

Sygnałem alarmowym powinna być też zmieniona konsystencja, barwa czy zapach wody z kranu. Mętna, brązowa ciecz czy woń chloru to powody, by dwa razy się zastanowić, zanim się napijemy. Jeżeli kranówka stała długo w rurach po awarii lub dłuższej przerwie w dostawie wody, najlepiej jej unikać.

"Picia wody z kranu należy też unikać, gdy ma mętną konsystencję, brązowy odcień lub nieprzyjemny zapach. Nigdy nie pij też wody z kranu, gdy doszło do awarii i stała ona długo w rurach" — ostrzega specjalistka.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast