To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe

To niepozorne warzywo kryje w sobie szereg cennych właściwości zdrowotnych, które warto poznać. W kuchni sprawdza się doskonale, dostarczając przy tym wiele składników odżywczych, o których nie każdy wie.

Czerwona cebula jest uznawana za najzdrowsząCzerwona cebula jest uznawana za najzdrowszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ozgur Coskun

Mowa oczywiście o czerwonej cebuli — odmianie, która łączy wyjątkowy smak z imponującymi właściwościami zdrowotnymi. Badania wykazały, że zawiera silne przeciwutleniacze, które wspierają walkę z chorobami cywilizacyjnymi. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, nie tylko dla walorów smakowych, ale i dla zdrowia, ponieważ jej regularne spożywanie wpływa pozytywnie na organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Właściwości antynowotworowe cebuli

Wyjątkowe działanie zdrowotne tej odmiany potwierdzają badania naukowców z kanadyjskiego University of Guelph, a wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie "Food Research International". Przeanalizowali oni pięć odmian cebuli uprawianych w Ontario i wykazali, że to właśnie czerwona cebula zawiera najwięcej aktywnych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Jak wynika z badań, połączenie kwercetyny i antocyjanin, występujące w czerwone cebuli, skutecznie zakłóca komunikację między komórkami nowotworowymi, co prowadzi do ich obumierania. Związki te okazały się szczególnie skuteczne w zwalczaniu raka piersi oraz okrężnicy.

Zdrowie serca i odporność

Czerwona cebula zawiera w sobie wiele witamin, w tym C, E i z grupy B, a dodatkowo zawiera związki siarki, w tym allicynę, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki nim warzywo to wspiera organizm w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Jednocześnie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy — obniża poziom cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie krwi. Z tego powodu jest polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą czy osłabioną odpornością. Regularne spożywanie czerwonej cebuli pomaga również wzmacniać układ immunologiczny oraz przyspiesza regenerację organizmu po chorobach i wysiłku fizycznym.

Smak i zdrowie

Czerwona cebula wyróżnia się nie tylko prozdrowotnym działaniem, ale także lubianym przez wiele osób smakiem. Świetnie sprawdza się na surowo — w sałatkach czy jako składnik domowych sosów i konfitur. Jednocześnie łatwo ją włączyć do smażonych dań, przykładowo pokrojoną w drobną kostkę, która wzbogaci smak wielu potraw.

Trzeba jednak pamiętać, że czerwona cebula, tak jak wiele innych warzyw, najwięcej właściwości zdrowotnych zatrzymuje w sobie, gdy jest jedzona na surowo, bez obróbki termicznej, więc warto dodawać ją nawet w niewielkich ilościach, chociażby na kanapkę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja