To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe

To niepozorne warzywo kryje w sobie szereg cennych właściwości zdrowotnych, które warto poznać. W kuchni sprawdza się doskonale, dostarczając przy tym wiele składników odżywczych, o których nie każdy wie.

Czerwona cebula jest uznawana za najzdrowsząCzerwona cebula jest uznawana za najzdrowszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ozgur Coskun

Mowa oczywiście o czerwonej cebuli — odmianie, która łączy wyjątkowy smak z imponującymi właściwościami zdrowotnymi. Badania wykazały, że zawiera silne przeciwutleniacze, które wspierają walkę z chorobami cywilizacyjnymi. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, nie tylko dla walorów smakowych, ale i dla zdrowia, ponieważ jej regularne spożywanie wpływa pozytywnie na organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Właściwości antynowotworowe cebuli

Wyjątkowe działanie zdrowotne tej odmiany potwierdzają badania naukowców z kanadyjskiego University of Guelph, a wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie "Food Research International". Przeanalizowali oni pięć odmian cebuli uprawianych w Ontario i wykazali, że to właśnie czerwona cebula zawiera najwięcej aktywnych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Jak wynika z badań, połączenie kwercetyny i antocyjanin, występujące w czerwone cebuli, skutecznie zakłóca komunikację między komórkami nowotworowymi, co prowadzi do ich obumierania. Związki te okazały się szczególnie skuteczne w zwalczaniu raka piersi oraz okrężnicy.

Zdrowie serca i odporność

Czerwona cebula zawiera w sobie wiele witamin, w tym C, E i z grupy B, a dodatkowo zawiera związki siarki, w tym allicynę, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki nim warzywo to wspiera organizm w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Jednocześnie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy — obniża poziom cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie krwi. Z tego powodu jest polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą czy osłabioną odpornością. Regularne spożywanie czerwonej cebuli pomaga również wzmacniać układ immunologiczny oraz przyspiesza regenerację organizmu po chorobach i wysiłku fizycznym.

Smak i zdrowie

Czerwona cebula wyróżnia się nie tylko prozdrowotnym działaniem, ale także lubianym przez wiele osób smakiem. Świetnie sprawdza się na surowo — w sałatkach czy jako składnik domowych sosów i konfitur. Jednocześnie łatwo ją włączyć do smażonych dań, przykładowo pokrojoną w drobną kostkę, która wzbogaci smak wielu potraw.

Trzeba jednak pamiętać, że czerwona cebula, tak jak wiele innych warzyw, najwięcej właściwości zdrowotnych zatrzymuje w sobie, gdy jest jedzona na surowo, bez obróbki termicznej, więc warto dodawać ją nawet w niewielkich ilościach, chociażby na kanapkę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Dodaj do mrożonej kawy. Będzie zdrowsza i bardziej sycąca
Dodaj do mrożonej kawy. Będzie zdrowsza i bardziej sycąca
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik