To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe

To niepozorne warzywo kryje w sobie szereg cennych właściwości zdrowotnych, które warto poznać. W kuchni sprawdza się doskonale, dostarczając przy tym wiele składników odżywczych, o których nie każdy wie.

Czerwona cebula jest uznawana za najzdrowsząCzerwona cebula jest uznawana za najzdrowszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ozgur Coskun

Mowa oczywiście o czerwonej cebuli — odmianie, która łączy wyjątkowy smak z imponującymi właściwościami zdrowotnymi. Badania wykazały, że zawiera silne przeciwutleniacze, które wspierają walkę z chorobami cywilizacyjnymi. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, nie tylko dla walorów smakowych, ale i dla zdrowia, ponieważ jej regularne spożywanie wpływa pozytywnie na organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Właściwości antynowotworowe cebuli

Wyjątkowe działanie zdrowotne tej odmiany potwierdzają badania naukowców z kanadyjskiego University of Guelph, a wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie "Food Research International". Przeanalizowali oni pięć odmian cebuli uprawianych w Ontario i wykazali, że to właśnie czerwona cebula zawiera najwięcej aktywnych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Jak wynika z badań, połączenie kwercetyny i antocyjanin, występujące w czerwone cebuli, skutecznie zakłóca komunikację między komórkami nowotworowymi, co prowadzi do ich obumierania. Związki te okazały się szczególnie skuteczne w zwalczaniu raka piersi oraz okrężnicy.

Zdrowie serca i odporność

Czerwona cebula zawiera w sobie wiele witamin, w tym C, E i z grupy B, a dodatkowo zawiera związki siarki, w tym allicynę, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki nim warzywo to wspiera organizm w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Jednocześnie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy — obniża poziom cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie krwi. Z tego powodu jest polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą czy osłabioną odpornością. Regularne spożywanie czerwonej cebuli pomaga również wzmacniać układ immunologiczny oraz przyspiesza regenerację organizmu po chorobach i wysiłku fizycznym.

Smak i zdrowie

Czerwona cebula wyróżnia się nie tylko prozdrowotnym działaniem, ale także lubianym przez wiele osób smakiem. Świetnie sprawdza się na surowo — w sałatkach czy jako składnik domowych sosów i konfitur. Jednocześnie łatwo ją włączyć do smażonych dań, przykładowo pokrojoną w drobną kostkę, która wzbogaci smak wielu potraw.

Trzeba jednak pamiętać, że czerwona cebula, tak jak wiele innych warzyw, najwięcej właściwości zdrowotnych zatrzymuje w sobie, gdy jest jedzona na surowo, bez obróbki termicznej, więc warto dodawać ją nawet w niewielkich ilościach, chociażby na kanapkę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami