Szalotka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 margaryna
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- dżem pożeczkowy
1. Z maki, margzryny, cukru pudru, cukru waniliowego, jajka, proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto.
2. Połową wylepiamy formę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i lekko zapiekamy.
3. Jabłka obieramu i scieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Podpieczone ciasto smarujemy dżemem pożeczkowym i wykładamy jabłka.
5. Na wierzchu robimy kratkę z pozostałego ciasta.
6. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze