Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby

Łatwo go pomylić z innymi odmianami letnich roślin. Wciąż niedoceniany, a szkoda, bo ma wyjątkowe właściwości. Mangold, choć mniej popularny w Polsce, to również cenne warzywo liściaste, które świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Oto, jak go użyć w kuchni.

Mangold - liście, które zaskakują właściwościamiMangold - liście, które zaskakują właściwościami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Zarówno botwinka, jak i mangold to świetny wybór, jeśli szukasz warzyw, które wspierają trawienie i krążenie. Botwinka jest nieco droższa, ale oferuje kompleksowe wsparcie dla układu krwionośnego i pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika i związków rozszerzających naczynia. Mangold natomiast, choć tańszy, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, a także chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu i trawienie. W tych propozycjach będzie najsmaczniejszy.

Co to jest mangold?

Mangold, znany również jako burak liściowy, to warzywo liściaste pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Choć w Polsce jest mniej popularny, w krajach śródziemnomorskich, takich jak Chorwacja, jest cenionym składnikiem wielu potraw. Jego liście są bogate w witaminy K, A i C, a także w żelazo i magnez. Regularne spożywanie mangoldu może przyczynić się do poprawy zdrowia serca dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Te składniki pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Mangold jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. W Gospodarstwie Majlertów na warszawskiej Białołęce za pęczek trzeba zapłacić 6 złotych.

Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo?
Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo? © Pyszności

Jak wykorzystać mangold?

Mangold jest wszechstronny w kuchni. Można go używać w sałatkach, zupach, a nawet jako nadzienie do gołąbków. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana liście mangoldu z ziemniakami, oliwą i czosnkiem. Surowe liście mangoldu, zwłaszcza te młode, możesz dodać do porannego, zielonego koktajlu. Połącz je z owocami (np. bananem, jabłkiem, ananasem), wodą, mlekiem roślinnym lub jogurtem. To doskonały sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i błonnika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru