Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby

Łatwo go pomylić z innymi odmianami letnich roślin. Wciąż niedoceniany, a szkoda, bo ma wyjątkowe właściwości. Mangold, choć mniej popularny w Polsce, to również cenne warzywo liściaste, które świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Oto, jak go użyć w kuchni.

Mangold - liście, które zaskakują właściwościamiMangold - liście, które zaskakują właściwościami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Zarówno botwinka, jak i mangold to świetny wybór, jeśli szukasz warzyw, które wspierają trawienie i krążenie. Botwinka jest nieco droższa, ale oferuje kompleksowe wsparcie dla układu krwionośnego i pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika i związków rozszerzających naczynia. Mangold natomiast, choć tańszy, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, a także chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu i trawienie. W tych propozycjach będzie najsmaczniejszy.

Co to jest mangold?

Mangold, znany również jako burak liściowy, to warzywo liściaste pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Choć w Polsce jest mniej popularny, w krajach śródziemnomorskich, takich jak Chorwacja, jest cenionym składnikiem wielu potraw. Jego liście są bogate w witaminy K, A i C, a także w żelazo i magnez. Regularne spożywanie mangoldu może przyczynić się do poprawy zdrowia serca dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Te składniki pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Mangold jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. W Gospodarstwie Majlertów na warszawskiej Białołęce za pęczek trzeba zapłacić 6 złotych.

Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo?
Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo? © Pyszności

Jak wykorzystać mangold?

Mangold jest wszechstronny w kuchni. Można go używać w sałatkach, zupach, a nawet jako nadzienie do gołąbków. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana liście mangoldu z ziemniakami, oliwą i czosnkiem. Surowe liście mangoldu, zwłaszcza te młode, możesz dodać do porannego, zielonego koktajlu. Połącz je z owocami (np. bananem, jabłkiem, ananasem), wodą, mlekiem roślinnym lub jogurtem. To doskonały sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i błonnika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę