Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby

Łatwo go pomylić z innymi odmianami letnich roślin. Wciąż niedoceniany, a szkoda, bo ma wyjątkowe właściwości. Mangold, choć mniej popularny w Polsce, to również cenne warzywo liściaste, które świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Oto, jak go użyć w kuchni.

Mangold - liście, które zaskakują właściwościamiMangold - liście, które zaskakują właściwościami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Zarówno botwinka, jak i mangold to świetny wybór, jeśli szukasz warzyw, które wspierają trawienie i krążenie. Botwinka jest nieco droższa, ale oferuje kompleksowe wsparcie dla układu krwionośnego i pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika i związków rozszerzających naczynia. Mangold natomiast, choć tańszy, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, a także chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu i trawienie. W tych propozycjach będzie najsmaczniejszy.

Co to jest mangold?

Mangold, znany również jako burak liściowy, to warzywo liściaste pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Choć w Polsce jest mniej popularny, w krajach śródziemnomorskich, takich jak Chorwacja, jest cenionym składnikiem wielu potraw. Jego liście są bogate w witaminy K, A i C, a także w żelazo i magnez. Regularne spożywanie mangoldu może przyczynić się do poprawy zdrowia serca dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Te składniki pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Mangold jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. W Gospodarstwie Majlertów na warszawskiej Białołęce za pęczek trzeba zapłacić 6 złotych.

Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo?
Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo? © Pyszności

Jak wykorzystać mangold?

Mangold jest wszechstronny w kuchni. Można go używać w sałatkach, zupach, a nawet jako nadzienie do gołąbków. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana liście mangoldu z ziemniakami, oliwą i czosnkiem. Surowe liście mangoldu, zwłaszcza te młode, możesz dodać do porannego, zielonego koktajlu. Połącz je z owocami (np. bananem, jabłkiem, ananasem), wodą, mlekiem roślinnym lub jogurtem. To doskonały sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i błonnika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał