Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby

Łatwo go pomylić z innymi odmianami letnich roślin. Wciąż niedoceniany, a szkoda, bo ma wyjątkowe właściwości. Mangold, choć mniej popularny w Polsce, to również cenne warzywo liściaste, które świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Oto, jak go użyć w kuchni.

Mangold - liście, które zaskakują właściwościamiMangold - liście, które zaskakują właściwościami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Zarówno botwinka, jak i mangold to świetny wybór, jeśli szukasz warzyw, które wspierają trawienie i krążenie. Botwinka jest nieco droższa, ale oferuje kompleksowe wsparcie dla układu krwionośnego i pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika i związków rozszerzających naczynia. Mangold natomiast, choć tańszy, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, a także chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu i trawienie. W tych propozycjach będzie najsmaczniejszy.

Co to jest mangold?

Mangold, znany również jako burak liściowy, to warzywo liściaste pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Choć w Polsce jest mniej popularny, w krajach śródziemnomorskich, takich jak Chorwacja, jest cenionym składnikiem wielu potraw. Jego liście są bogate w witaminy K, A i C, a także w żelazo i magnez. Regularne spożywanie mangoldu może przyczynić się do poprawy zdrowia serca dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Te składniki pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Mangold jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. W Gospodarstwie Majlertów na warszawskiej Białołęce za pęczek trzeba zapłacić 6 złotych.

Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo?
Mangold kontra botwinka - jak wypada cenowo? © Pyszności

Jak wykorzystać mangold?

Mangold jest wszechstronny w kuchni. Można go używać w sałatkach, zupach, a nawet jako nadzienie do gołąbków. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Popularnym daniem jest "blitva s krumpirom" - blanszowana liście mangoldu z ziemniakami, oliwą i czosnkiem. Surowe liście mangoldu, zwłaszcza te młode, możesz dodać do porannego, zielonego koktajlu. Połącz je z owocami (np. bananem, jabłkiem, ananasem), wodą, mlekiem roślinnym lub jogurtem. To doskonały sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i błonnika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości