Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne

W marketach trudno dostać rukolę albo roszponkę w innej formie. Jeśli nie masz własnego ogródka, stajesz przed dylematem. W zeszłym tygodniu pojawił się na Instagramie alarmujący post dietetyczki, która wprost apeluje o zrezygnowanie z tego typu produktów.

W ten sposób często sprzedawane są sałaty w markecieW ten sposób często sprzedawane są sałaty w markecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dietetyczka Anna Mizerska wrzuciła ostatnio bardzo niepokojący post o paczkowanych zielonych warzywach z marketu. Pod folią zbiera się bardzo dużo wilgoci, która może sprzyjać gromadzeniu się bakterii Salmonella i E. coli. Jej ostrzeżenie opiera się na raporcie naukowców z University of Leicester, którzy postanowili odtworzyć warunki panujące w takim opakowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Eksperyment naukowców z Leicester

Badanie wykazało, że wilgotne i beztlenowe środowisko, które znajduje się w opakowaniu, sprzyja uwalnianiu soków przez znajdujące się wewnątrz pocięte liście rukoli, roszponki lub innej sałaty. Bakterie namnażają się w błyskawicznym tempie. Anna Mizerska w poście na Instagramie pisze o przyczynach powstawania bakterii.

"Powodów zakażeń produktów jest wiele m.in. niezachowanie zasad higieny osób, które paczkują sałatę, np. nieumycie rąk przed przystąpieniem do pracy, zbyt wysoka temperatura w trakcie przewożenia i przechowywania, czy tacki wykonane z materiału, który sprzyja namnażaniu drobnoustrojów. Po pięciu dniach przechowywania szczelnie zapakowanych sałat w lodówce liczba bakterii Salmonelli wzrasta ze 100 do 100 tysięcy" - opisuje wyniki badań naukowców z Leicester.

Niepokojące jest to, że nawet dokładne umycie sałaty przed spożyciem nie jest w stanie usunąć wszystkich bakterii. Jedynym sposobem na ich uniknięcie jest zrezygnowanie z tego typu produktów. Należy uważać również na sałatę podawaną w restauracjach, która często pochodzi z paczek.

Sałaty pełne groźnych bakterii

To nie pierwsze tego typu badanie, które mrozi krew w żyłach. Podobne przeprowadzili naukowcy z Instytutu im. Juliusa Kühna w Brunszwiku. Przebadali 24 opakowania sałat i we wszystkich wykryli bakterie kałowe. Co więcej, okazało się, że bakterie E. coli i Salmonella uodporniły się na działania antybiotyków (za: wprost.pl).

W komentarzach oburzenie i wołanie o pomoc

Pod postem pojawiły się różne głosy, ale wśród nich najsilniej rozbrzmiewają wyrazy oburzenia i pytania, dlaczego paczkowane sałaty są dopuszczone do sprzedaży. Wiele osób szuka alternatywnych rozwiązań, takich jak uprawa w ogródku lub na parapecie w kuchni. Rukola rośnie w błyskawicznym tempie – ogrodnicy często wyrywają ją, bo przeszkadza w uprawie innych roślin. Równie łatwa w uprawie jest roszponka i sałata masłowa. Nasiona można wysiewać co 2 tygodnie, aby stale mieć dostęp do świeżego dodatku na kanapkę.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja