Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne

W marketach trudno dostać rukolę albo roszponkę w innej formie. Jeśli nie masz własnego ogródka, stajesz przed dylematem. W zeszłym tygodniu pojawił się na Instagramie alarmujący post dietetyczki, która wprost apeluje o zrezygnowanie z tego typu produktów.

W ten sposób często sprzedawane są sałaty w markecieW ten sposób często sprzedawane są sałaty w markecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dietetyczka Anna Mizerska wrzuciła ostatnio bardzo niepokojący post o paczkowanych zielonych warzywach z marketu. Pod folią zbiera się bardzo dużo wilgoci, która może sprzyjać gromadzeniu się bakterii Salmonella i E. coli. Jej ostrzeżenie opiera się na raporcie naukowców z University of Leicester, którzy postanowili odtworzyć warunki panujące w takim opakowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Eksperyment naukowców z Leicester

Badanie wykazało, że wilgotne i beztlenowe środowisko, które znajduje się w opakowaniu, sprzyja uwalnianiu soków przez znajdujące się wewnątrz pocięte liście rukoli, roszponki lub innej sałaty. Bakterie namnażają się w błyskawicznym tempie. Anna Mizerska w poście na Instagramie pisze o przyczynach powstawania bakterii.

"Powodów zakażeń produktów jest wiele m.in. niezachowanie zasad higieny osób, które paczkują sałatę, np. nieumycie rąk przed przystąpieniem do pracy, zbyt wysoka temperatura w trakcie przewożenia i przechowywania, czy tacki wykonane z materiału, który sprzyja namnażaniu drobnoustrojów. Po pięciu dniach przechowywania szczelnie zapakowanych sałat w lodówce liczba bakterii Salmonelli wzrasta ze 100 do 100 tysięcy" - opisuje wyniki badań naukowców z Leicester.

Niepokojące jest to, że nawet dokładne umycie sałaty przed spożyciem nie jest w stanie usunąć wszystkich bakterii. Jedynym sposobem na ich uniknięcie jest zrezygnowanie z tego typu produktów. Należy uważać również na sałatę podawaną w restauracjach, która często pochodzi z paczek.

Sałaty pełne groźnych bakterii

To nie pierwsze tego typu badanie, które mrozi krew w żyłach. Podobne przeprowadzili naukowcy z Instytutu im. Juliusa Kühna w Brunszwiku. Przebadali 24 opakowania sałat i we wszystkich wykryli bakterie kałowe. Co więcej, okazało się, że bakterie E. coli i Salmonella uodporniły się na działania antybiotyków (za: wprost.pl).

W komentarzach oburzenie i wołanie o pomoc

Pod postem pojawiły się różne głosy, ale wśród nich najsilniej rozbrzmiewają wyrazy oburzenia i pytania, dlaczego paczkowane sałaty są dopuszczone do sprzedaży. Wiele osób szuka alternatywnych rozwiązań, takich jak uprawa w ogródku lub na parapecie w kuchni. Rukola rośnie w błyskawicznym tempie – ogrodnicy często wyrywają ją, bo przeszkadza w uprawie innych roślin. Równie łatwa w uprawie jest roszponka i sałata masłowa. Nasiona można wysiewać co 2 tygodnie, aby stale mieć dostęp do świeżego dodatku na kanapkę.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru