WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa

Nie wygląda zachęcająco, smakuje dość specyficznie, ale warto włączyć go do kuracji, kiedy ciężkość wątroby to twoja dolegliwość po tłustszych posiłkach. Sok z karczocha to nie tylko modny dodatek do diety, ale przede wszystkim skarbnica zdrowotnych korzyści. Pod warunkiem zachowania kilku zasad.

Sok z karczocha to wciąć niedoceniany napójSok z karczocha to wciąć niedoceniany napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sok z karczocha to prawdziwy eliksir zdrowia, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści, od poprawy trawienia po wsparcie w walce z nadwagą. Warto więc włączyć go do codziennego menu i cieszyć się jego dobroczynnym działaniem. Nie bez znaczenia mają też inne wybory - co do zasady cenne właściwości zarówno dla wątroby jak i jelit działają przy zbilansowanej diecie i równolegle wprowadzonym zdrowym trybie życia.

Dlaczego warto pić sok z karczocha?

Sok z karczocha to prawdziwy eliksir zdrowia, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Bogaty w cynarynę, wspomaga produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Dzięki temu jest doskonałym wsparciem dla wątroby, a także pomaga w walce z wolnymi rodnikami, co korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu. Sok z karczocha możesz kupić w aptece, sklepach zielarskich lub przygotować go samodzielnie z młodych okazów (takie karczochy mają delikatne listki), które latem są już w dobrych warzywniakach. Przyda się wyciskarka wolnoobrotowa lub blender i woda, a następnie odciśnięcie przez gazę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Odchudzające właściwości zdrowotne soku z karczocha

Karczoch to warzywo pełne antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia. Regularne spożywanie soku z karczocha może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, sok z karczocha jest idealnym elementem diety odchudzającej. Błonnik pomaga na dłużej zachować uczucie sytości, co może być kluczowe dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Dietetycy zalecają spożywanie soku na czczo lub na pół godziny przed obiadem, aby zmniejszyć uczucie przepełnienia po obfitym posiłku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru