Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Warzywo zaskakuje swoim niecodziennym kształtem. Szefowie kuchni przygotowują z nim cuda na talerzu. Zachwycają się nim celebryci, mówiąc o nieoczywistym smaku i miękkim wnętrzu. Sklepy ze zdrową żywnością oferują całe regały suplementów, ale nie musisz ich kupować, bo sok z liści karczocha możesz zrobić w domu.

Nie musisz kupować suplementów, sok z karczocha zrobisz w domuNie musisz kupować suplementów, sok z karczocha zrobisz w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karczoch był używany w sztuce kulinarnej i medycynie ludowej od lat. Warzywo znano już w Starożytnym Rzymie i Grecji. Do północnej Europy zostało sprowadzone przez Duńczyków w XVI wieku, a na dworze angielskiego króla Henryka VIII było uprawiane jako roślina ozdobna. Obecnie główne plantacje karczocha znajdują się w Europie Południowej i Afryce. Z warzyw przygotowywanych są wykwintne dania. Sok z liści karczocha znany jest z właściwości prozdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Jak sok z karczocha wpływa na organizm?

Choć rzadko spotykany na polskich stołach, karczoch jest prawdziwym skarbem natury. Sok z młodych liści karczocha jest bogaty w cynarynę, która wspomaga produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Jednak liście karczocha to nie tylko doskonałe wsparcie dla wątroby. Dzięki substancjom antyoksydacyjnym wspierają walkę z wolnymi rodnikami i korzystnie wpływają na ogólną kondycję oraz odporność organizmu. Zamiast skrobi zawierają inulinę, która jest pożywką dla bakterii jelitowe.

Tradycyjnie wyciąg z liści karczocha stosowano do złagodzenia objawów dyspepsji, a w szczególności uczucia pełności oraz wzdęć i eliminacji gazów jelitowych. Ze względu na długą historię oraz bezpieczeństwo stosowania Europejska Agencja Leków (EMA) zezwoliła na stosowanie preparatów na bazie liści karczocha w celu zmniejszenia lub eliminacji dolegliwości ze strony układu trawiennego takich jak gazy jelitowe, wzdęcia, uczucie pełności. Od lat przedmiotem badań naukowych są również antyoksydacyjne właściwości karczocha, które przejawiają się na przykład w jego zdolności do obniżania poziomu utlenionego cholesterolu LDL – można przeczytać na stronie mito-med.pl.

Wyciąg z liści karczocha jest stosowany w medycynie ludowej od wieków jakoś środek wspomagający pracę wątroby i zapobiegający jej otłuszczeniu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika sok z karczocha jest również idealnym elementem diety odchudzającej. Błonnik pomaga na dłużej zachować uczucie sytości, co może być kluczowe dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Regularne spożywanie soku z karczocha może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Sok z karczocha pij na czczo lub przed posiłkiem

Substancje aktywne zawarte w soku lub wyciągu z karczocha są impulsem dla wątroby do rozpoczęcia procesu oczyszczania z toksyn. Dietetycy zalecają spożywanie soku na czczo lub na pół godziny przed obiadem, aby zmniejszyć uczucie przepełnienia, ciężkości lub wzdęcia po obfitym posiłku. Cynaryna, która jest najważniejszą substancją aktywną w karczochu, działa lepiej na organizm, który nie jest jeszcze obciążony jedzeniem.

Jak zrobić sok z karczocha w domu?

Do przygotowania napoju najlepiej sprawdzą się młode liście karczocha. Są one miękkie i bogate w wartości odżywcze.

Składniki:

  • 2 karczochy,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Odetnij twarde końcówki liści i umyj karczocha pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój na kawałki i umieść w kielichu blendera.
  3. Dodaj wodę i sok z cytryny. Zmiksuj na wysokich obrotach.
  4. Przelej sok przez gazę, aby pozbyć się twardych włókien.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji