Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Warzywo zaskakuje swoim niecodziennym kształtem. Szefowie kuchni przygotowują z nim cuda na talerzu. Zachwycają się nim celebryci, mówiąc o nieoczywistym smaku i miękkim wnętrzu. Sklepy ze zdrową żywnością oferują całe regały suplementów, ale nie musisz ich kupować, bo sok z liści karczocha możesz zrobić w domu.

Nie musisz kupować suplementów, sok z karczocha zrobisz w domuNie musisz kupować suplementów, sok z karczocha zrobisz w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karczoch był używany w sztuce kulinarnej i medycynie ludowej od lat. Warzywo znano już w Starożytnym Rzymie i Grecji. Do północnej Europy zostało sprowadzone przez Duńczyków w XVI wieku, a na dworze angielskiego króla Henryka VIII było uprawiane jako roślina ozdobna. Obecnie główne plantacje karczocha znajdują się w Europie Południowej i Afryce. Z warzyw przygotowywanych są wykwintne dania. Sok z liści karczocha znany jest z właściwości prozdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Jak sok z karczocha wpływa na organizm?

Choć rzadko spotykany na polskich stołach, karczoch jest prawdziwym skarbem natury. Sok z młodych liści karczocha jest bogaty w cynarynę, która wspomaga produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i eliminuje toksyny z organizmu. Jednak liście karczocha to nie tylko doskonałe wsparcie dla wątroby. Dzięki substancjom antyoksydacyjnym wspierają walkę z wolnymi rodnikami i korzystnie wpływają na ogólną kondycję oraz odporność organizmu. Zamiast skrobi zawierają inulinę, która jest pożywką dla bakterii jelitowe.

Tradycyjnie wyciąg z liści karczocha stosowano do złagodzenia objawów dyspepsji, a w szczególności uczucia pełności oraz wzdęć i eliminacji gazów jelitowych. Ze względu na długą historię oraz bezpieczeństwo stosowania Europejska Agencja Leków (EMA) zezwoliła na stosowanie preparatów na bazie liści karczocha w celu zmniejszenia lub eliminacji dolegliwości ze strony układu trawiennego takich jak gazy jelitowe, wzdęcia, uczucie pełności. Od lat przedmiotem badań naukowych są również antyoksydacyjne właściwości karczocha, które przejawiają się na przykład w jego zdolności do obniżania poziomu utlenionego cholesterolu LDL – można przeczytać na stronie mito-med.pl.

Wyciąg z liści karczocha jest stosowany w medycynie ludowej od wieków jakoś środek wspomagający pracę wątroby i zapobiegający jej otłuszczeniu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika sok z karczocha jest również idealnym elementem diety odchudzającej. Błonnik pomaga na dłużej zachować uczucie sytości, co może być kluczowe dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Regularne spożywanie soku z karczocha może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Sok z karczocha pij na czczo lub przed posiłkiem

Substancje aktywne zawarte w soku lub wyciągu z karczocha są impulsem dla wątroby do rozpoczęcia procesu oczyszczania z toksyn. Dietetycy zalecają spożywanie soku na czczo lub na pół godziny przed obiadem, aby zmniejszyć uczucie przepełnienia, ciężkości lub wzdęcia po obfitym posiłku. Cynaryna, która jest najważniejszą substancją aktywną w karczochu, działa lepiej na organizm, który nie jest jeszcze obciążony jedzeniem.

Jak zrobić sok z karczocha w domu?

Do przygotowania napoju najlepiej sprawdzą się młode liście karczocha. Są one miękkie i bogate w wartości odżywcze.

Składniki:

  • 2 karczochy,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Odetnij twarde końcówki liści i umyj karczocha pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój na kawałki i umieść w kielichu blendera.
  3. Dodaj wodę i sok z cytryny. Zmiksuj na wysokich obrotach.
  4. Przelej sok przez gazę, aby pozbyć się twardych włókien.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości